in

Osnivač BioNTecha: Do kraja leta nam u mnogim državama neće trebati zatvaranja

Ugur Sahin

Ugur Sahin, osnivač kompanije BioNTech, koja je razvila vakcinu covid-19 sa kompanijom Pfizer, veruje da će virus biti pod kontrolom u većini evropskih zemalja i Sjedinjenih Država do kraja leta.

Nemci su sve nestrpljiviji zbog restriktivnih mera uvedenih zbog koronavirusa, a vlade EU kritikovane su zbog spore vakcinacije stanovništva i poteškoća u nabavci vakcina.

„Biće epidemija i mutacija virusa, ali to vas neće plašiti“

Sahin, osnivač nemačke kompanije BioNTech, veruje da su ovi problemi privremeni, da je moguće vakcinisati 70 odsto Nemaca do kraja septembra i da virus više neće predstavljati takav problem.

„U mnogim evropskim zemljama i SAD-u više nam neće biti potrebna opšta zatvaranja do kraja leta“, rekao je Velt am Sonntag za novine.

“Biće izbijanja virusa, ali to će biti pozadinska buka. Biće mutacija, ali nas to neće uplašiti.”

Do sada je gotovo 9 procenata stanovništva u Nemačkoj primilo najmanje jednu dozu vakcine. U Britaniji je više od 50 odsto građana dobilo jednu dozu.

„Popularnost konzervativaca Merkel opada zbog spore vakcinacije i mera“

Spore vakcinacije i nastavak restriktivnih mera u Nemačkoj utiču na popularnost konzervativaca kancelarke Angele Merkel, koji prema anketama gube podršku u izbornoj godini, prenosi Rojters.

„Mnogi su jednostavno razočarani“, rekao je Bavarski konzervativni premijer Markus Soder, potencijalni naslednik Merkelove na parlamentarnim izborima, za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Pogrešan potez mogao bi rizikovati da ovaj treći talas virusa postane trajan”, rekao je uoči sastanka regionalnih i nacionalnih lidera u ponedjeljak na kojem se razgovaralo o mjerama protiv covid-19.

“Imamo alat: ručnu kočnicu. On se mora striktno primenjivati svuda u Nemačkoj”, naglasio je Soder, misleći na mogućnost zaustavljanja postepenog ublažavanja mera protiv koronavirusa.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Šta miris vašeg znoja otkriva o vašem zdravlju: Nekad je za brigu

Ljiljana Smajlovic

Ljilja Smajlović o Bajdenu:„On je uvek bio čovek koji je za to da se ide u rat, da se neko nauči pameti”