in ,

Alkohol jedan od najvećih faktora rizika za karcinom dojke

Više od 2 miliona novih slučajeva registrovano je 2020. godine, od čega se oko 100,000 može pripisati konzumaciji alkohola

Karcinom dojke je najčešće dijagnostifikovana vrsta raka u evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) sa 1,579 žena kojima se svakodnevno dijagnostifikuje rak dojke.

Konzumacija alkohola jedan je od glavnih faktora rizika za tu bolest na koji se može uticati, uzrokujući sedam od 100 novih slučajeva karcinoma dojke u Evropi, navodi u saopštenju Kancelarije STO-a za Evropu sa sedištem u Kopenhagenu.

Tokom oktobra, koji je proglašen mesecom podizanja svesti o karcinomu dojke, SZO podstiče sve da shvate da se rizik od raka dojke može značajno smanjiti jednostavnim smanjenjem konzumacije alkohola.

Evropski region ima najveću stopu novih dijagnostifikovanih karcinoma dojke u odnosu na bilo koju drugu regiju po istraživanju SZO. Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje karcinoma (IARC), u 2020. godini, konzumacija alkohola bila je odgovorna za gotovo 40,000 novih slučajeva karcinoma dojke u regionu.

Isti podaci pokazuju da je karcinom dojke postao najčešći oblik raka u svetu. Više od 2 miliona novih slučajeva registrovano je 2020. godine, od čega se oko 100,000 može pripisati konzumaciji alkohola.

– Mnogi ljudi, uključujući žene, nisu svesni da je karcinom dojke najčešći oblik raka uzrokovan alkoholom među ženama u svetu. Ljudi moraju da znaju da smanjenjem konzumacije alkohola mogu smanjiti rizik od dobijanja raka. Nije važno o kojoj se vrsti, kvalitetu ili ceni alkohola radi – kaže dr Marilys Corbex, viši službenik za nezarazne bolesti pri Kancelatiji SZO-a za Evropu.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Australija ostvarila cilj: Vakcinisano 70 posto stanovništva protiv koronavirusa

horoskop

Dnevni horoskop za 21. oktobar 2021. godine