in ,

Ciljevi nove nemačke vlade: Eksplicitno se pominje i Zapadni Balkan

SPD, Zeleni i FDP su postigli dogovor o koalicionom ugovoru na bazi kojeg će vladati u iduće četiri godine. Šta stoji na tih 178 stranica? Eksplicitno se pominje i Zapadni Balkan.

„Usuditi se na veći napredak: Savez za slobodu, pravdu i održivost“ naslov je koalicionog ugovora koji su socijaldemokrate, Zeleni i liberali ispregovarali za dva meseca. Ugovor na 178 stranica podeljen je na devet poglavlja. Na početku se govori o obrazovanju i digitalizaciji, zatim sledi zaštita klime.

Tamo prva rečenica glasi: „Naša ekonomija sa svojim preduzećima, zaposlenima i potrošačima i potrošačima predstavlja temelj našeg blagostanja.“ Time se kaže da se zaštita klime i osiguravanje blagostanja ne smeu isključivati, piše Deutsche Welle.

JAČANJE KORIŠĆENJA ENERGIJE VETRA I SUNCA

Potreba Nemačke za električnom strujom u koalicionom ugovoru se procenjuje na znatno više nego do sada: 750 teravat sati. Ostaje se kod cilja dosadašnje vlade da se emisije ugljendioksida do 2030. godine smanje za 55 posto. Ali, vetroelektrane i solarne elektrane bi trebalo da budu građene znatno brže: do 2030. bi iz obnovljivih izvora energije trebalo dolaziti 80 umesto dosad planiranih 65 posto potreba električne energije, što je vrlo ambiciozan cilj.

Na poslovnim zgradama bi trebalo da bude uvedena obveza postavljanja solarnih panela na krovove, kod privatnih zgrada bi to trebalo biti pravilo. Time bi trebala biti utrostručena količina električne struje iz solarnih izvora. U Nemačkoj trenutno ima 31.000 vetroelektrana. Kod njih bi brzina izgradnje trebalo da bude povećana sedam puta, a to bi trebalo imati prednost nad ciljevima zaštite prirodne sredine.

ZELENI ŽELE (GOTOVO) NEMOGUĆE

Za energetski zaokret bi se trebalo brinuti novo ministarstvo koje će pod vodstvom nekog člana Zelenih obuhvatati ekonomiju, zaštitu klime i delove dosadašnjih zadataka ministarstva za zaštitu okoline.

Prema koalicionom ugovoru poslednja elektrana na ugalj trebalo bi „u idealnim okolnostima“ biti zatvorena 2030. Dosad je planirana bila 2038. godina. Neodređena formulacija „u idealnim okolnostima“ pokazuje da Zeleni ovde nisu uspjeli da proguraju svoje gledište u odnosu na SPD i FDP koji su za duži radni vek elektrana na ugalj.

Predsednik FDP-a je to nazvao „najambicioznijim programom za zaštitu klime“ od svih industrijskih nacija. Granice određuje samo fizika, kaže on: „Ono što je politički i ekonomski moguće ostvariti to je propisano u ovom ugovoru.“

SPOLJNA POLITIKA PRI KRAJU

Nakon poglavlja o zaštiti klime slede razne unutarnjopolitičke teme. Tek u sedmom poglavlju se govori o „Odgovornosti Nemačke za Europu i svet“. To poglavlje je napisano na 28 stranica, a podeljeno je na područja „Evropa“, „”Integracija, migracija, beg” kao i „spoljni poslovi, bezbednost, obrana, razvoj, ljudska prava” .

Buduća vlada najavljuje ukidanje vremenskih ograničenja za radne dozvole stručne radne snage iz balkanskih zemalja i otvaranje mogućnosti zapošljavanja i neakademski obrazovanih ljudi iz tih zemalja uz uslov da imaju konkretnu ponudu za posao.

Interesantno je da se područje Zapadnog Balkana spominje u prvom delu toga poglavlja, gde se govori o „Evropskim partnerima“. A tu se kaže: „Podržavamo proces pristupanja Evropskoj uniji šest zemalja zapadno-balkanske regije i za to nužne reforme za ispunjenje Kopenhagenskih kriterijuma. U sklopu toga garantujemo civilno društvo i podržavamo dalje korake približavanja. Kao sledeći korak moraju biti otvorena prva poglavlja pregovora o pristupu EU Albanije i Severne Makedonije, donesena odluka o liberalizaciji viza s Kosovom i nastavljeni pregovori s Crnom Gorom i Srbijom. Podržavamo dijalog o normalizaciji između Kosova i Srbije pod vodstvom EU i nastojanja oko trajnog mira u Bosni i Hercegovini na temelju očuvanja teritorijalne celovitosti i nadvladavanja etničkog odvajanja. Paralelno s pristupnim pregovorima EU mora poboljšati svoju sposobnost primanja novih članica.“

Suprotno nekim glasinama poslednjih nedelja i ubuduće će postojati Savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj. Time se naglašava i uloga Nemačke u svetu i potreba njenog humanitarnog angažmana.

To ministarstvo će voditi neko od socijaldemokrata kao i ministarstvo obrane, unutrašnjih poslova. Spoljne poslove će voditi netko od Zelenih.

POTREBNA STRATEGIJA PREMA KINI

U koalicionom ugovoru se spominju i neke aktualne spoljnopolitičke teme. Naglašava se podrška demokratskom pokretu i Ukrajini. Ne spominjući izričito Rusiju zahteva se „neodložno okončanje pokušaja destabilizacije Ukrajine, nasilja u istočnoj Ukrajini i aneksije Krima koja je suprotna međunarodnom pravu“.

Više prostora je posvećeno Kini gde se spominje konkurencija i suparništvo sistema. Da bi se u tom suparništvu sustava mogle „ostvariti naše vrijednosti i interesi“ potrebna je opsežna strategija prema Kini u sklopu zajedničke politike EU-a prema Kini, kaže se u ugovoru.

JAČANJE MEĐUNARODNE SARADNJE

„Sigurnost Izraela je za nas državni rezon“, kaže se u ugovoru buduće nemačke vlade, kao što je to stajalo i kod prethodne. Teži se stvaranju društva za saradnju nemačke i izraelske mladeži.

U vezi s Turskom se ukazuje na „unutarpolitički razvoj koji izaziva zabrinutost i spoljnopolitičke napetosti“ zbog čega buduća nemačka vlada neće biti za otvaranje novih razgovora o pristupu Turske Evropskoj uniji.

Ujedinjene nacije se želi ojačati kao važna institucija međunarodnog poretka, u više navrata se naglašava multilateralizam i saradnja država. Za to će se Nemačka zalagati i tokom predstojećeg predsedavanja G7.

VIŠE ZAJEDNIŠTVA U EUROPI

Koalicija SPD-a, Zelenih i FDP-a zahteva „stvarnu zajedničku spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku u Evropi“. EU bi morao postati sposobniji za delovanje i složnije da nastupa. Zagovara se jača saradnja nacionalnih vojski, zajedničke komandne strukture i zajedničko civilno-vojno glavno zapovedništvo.

UKINUTI ZABRANU RADA

Kod migracijske i integracijske politike nova koalicija želi Nemačku pretvoriti u „modernu useljeničku zemlju“. Migraciju bi trebalo oblikovati „gledajući u budućnost i realistično“, „neregularnu migraciju“ smanjiti. Dodela viza bi trebala da bude ubrzana i digitalizovana. „Ukinućemo zabranu rada onima koji već žive u Nemačkoj“, stoji u ugovoru.

Jedan odlomak pri kraju Koalicionog ugovora je osetljiv u smislu europske politike. Tu se kaže da Zeleni mogu imenovati poverenicu ili poverenika u Evropskoj komisiji ako ne bi bilo nemačke predsednice komisije.

Iz odgovora budućeg kancelara Olafa Scholza u vezi s tim neki posmatrači zaključuju da nova vlada ne bi podržala drugi mandat sadašnje predsednice Evropske komisije, Ursule von der Leyen,

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

44 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

mini bus with unrecognizable driver and passengers on city road

Objavljen uzrok nesreće u kojoj je stradalo više od 40 osoba iz Severne Makedonije

horoskop

Nedeljni horoskop za 22.- 28.novembar 2021. godine