in

Kandidat SPD-a za kancelara: Šolc otkrio s kim želi u koaliciju

Xinhua Headlines: Post-Merkel era takes shape after nail-biting election in Germany (210927) -- BERLIN, Sept. 27, 2021 (Xinhua) -- German Chancellor Angela Merkel (R) talks with German Finance Minister Olaf Scholz before her speech in the Bundestag in Berlin, Germany, Aug. 25, 2021. (Xinhua/Shan Yuqi) Shan Yuqi Photo: XINHUA/PIXSELL

U Nemačkoj su uvek postojale koalicione vlade i one su uvek bile stabilne, poručio je Olaf Scholz, kandidat za nemačkog kancelara ispred Socijaldemokratske stranke (SPD), koja je osvojila najveći broj mandata na jučerašnjim izborima u Nemačkoj

Olaf Scholz, kandidat za nemačkog kancelara ispred Socijaldemokratske stranke (SPD), koja je osvojila najveći broj mandata na jučerašnjim izborima u Nemačkoj, izjavio je kako ima za cilj formiranje koalicione vlade sa Zelenima i Slobodnom demokratskom strankom (FDP).

“Naš je cilj je da uspostavimo koalicionu vladu sa strankom Zelenih i FDP-om”, poručio je Scholz na konferenciji za novinare u sedištu njegove stranke.

Napominjući da zemlji nisu strane koalicione vlade, Scholz je rekao: “U Nemačkoj su uvek postojale koalicione vlade i one su uvek bile stabilne”.

Navodeći kako se nadaju da će uskoro započeti pregovore, Scholz je naglasio kako imaju za cilj da dogovore koaliciju pre Božića.

Armin Laschet, kandidat za kancelara ispred stranaka Hrišćanske unije (CDU/CSU), rekao je da je i dalje spreman da predsedavs koalicionom vladom, uprkos značajnom padu glasova na izborima.

Laschet je takođe rekao da su CDU/CSU spremni da pregovaraju o mogućem partnerstvu sa Zelenima i FDP-om i da ni jedna stranka, uključujući SPD, ne može da zahteva ovlašćenje za vođenje zemlje nakon izbornih rezultata u nedelju.

Na pitanje hoće li SPD i CDU sklopiti novo partnerstvo, Laschet je rekao: “Kao demokrati, ne isključujemo ništa, ali trenutno nema dijaloga u tom smjeru”.

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavila savezna izborna agencija, SPD Olafa Scholza pobedila je na izborima s malom razlikom, osvojivši 25,7 posto glasova i osiguravši 206 mesta u saveznom parlamentu.

CDU/CSU je na drugom mestu sa 24,1 posto osvojenih glasova i time osigurao 196 mandata u parlamentu. Ovo je najgori izborni rezultat konzervativaca od 1949. godine.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Oko hiljadu Amerikanaca još čeka da napusti Avganistan

Ko je Olaf Šolc, čovek koji će naslediti Angelu Merkel