in ,

Nemačka umesto lokdauna uvodi pravilo “3G”

Ovo pravilo se zove “3G” pošto na nemačkom sve tri reči – vakcinisan, testiran i ozdravio – počinju slovom “g” (geimpft, getestet, genesen)

Savezna država i nemačke pokrajine donele su zajedničku odluku da od ponedeljka (23. avgusta) građani neće moći u kafanu ili bioskop ako nemaju dokaz o vakcinaciji, negativnom testu ili o preležanom kovidu.

Pristup javnim prostorijama u Nemačkoj od ponedeljka (23. avgusta) imaju samo osobe koje su vakcinisane, negativno testirane ili su preležale bolest pa imaju potvrdu da su ozdravile. Prema dogovoru savezne države i pokrajina, ova pravila važe za klinike, domove za stare osobe, teretane, bazene, frizerske salone, hotele, restorane i razne priredbe, piše Deutsche Welle.

Ovo pravilo se zove “3G” pošto na nemačkom sve tri reči – vakcinisan, testiran i ozdravio – počinju slovom “g” (geimpft, getestet, genesen).

Prošle subote je incidencija za sedam dana – broj obolelih na 100.000 stanovnika – prvi put od maja premašila 50. Najveći skok broja novozaraženih ima Severna Rajna-Vestfalija, tamo je 99,2 novih slučajeva kovida na 100.000 stanovnika u poslednjih sedam dana, dok je na drugom mestu Berlin. U glavnom gradu Nemačke ta brojka iznosu 67,3.

Nemački prosek je u ponedeljak ujutru skočio na 56,4.

PONOVO VIŠE PACIJENATA U BOLNICAMA

Raste i broj pacijenata obolelih od kovida koji moraju da se zbrinu u bolnicama. Naročito su pogođene osobe koje imaju između 35 i 59 godina. Skoro sve nove infekcije je prouzrokovao zarazniji delta soj.

Prema podacima Instituta “Robert Koh” ljudi koji imaju potpunu vakcinacionu zaštitu manje često se zaraze, a oni koji se ipak razbole veoma retko imaju teži oblik bolesti. Doduše, od februara se uprkos vakcinaciji zarazilo više od 13.000 ljudi. Ali samo 2,4 odsto pacijenata koji imaju između 18 i 59 godina, a leče se na klinikama intenzivne nege, vakcinisani su u potpunosti.

Institut “Robert Koh” je od početka pandemije registrovao 3,9 miliona obolelih osoba. Mlađe osobe koje su zakoračile u treću deceniju života – a broj vakcinisanih među njima je posebno mali – obolevaju od kovida deset puta više u odnosu na ljude koji imaju između 65 i 84 godine.

Tempo vakcinisanja se prošle nedelje u Nemačkoj znatno usporio. U punom obimu vakcinisano je 58,8 odsto ljudi, a 63,9 odsto s najmanje jednom dozom.

SA “3G” KROZ JESEN I ZIMU

Pokrajinski premijer bavarske Markus Zeder (Hrišćansko-socijalna unija, CSU) ne želi više da se orijentiše samo na osnovu incidencije: “Na osnovu visoke vakcinacione kvote, metodologija koje se primenjivala u prava tri talasa, dakle incidencija, nije više odgovarajuća”, rekao je Zeder za minhenske medije. On se zalaže za to da se mnogo više uzme u obzir situacija u bolnicama i da se napravi “neka vrsta bolničkog semafora” koji će označavati crvenu liniju.

Nemački ministar zdravstva Jens Špan (Hrišćansko-demokratska unija, CDU) isključio je mogućnost da se ljudima koji su potpuno ozdravili ili vakcinisanim osobama ubuduće ograničavaju kontakti i izlasci. On je dodao da je cilj da se kroz jesen i zimu prođe bez dodatnih mera, uz pomoć pridržavanja poznatih pravila o boravku u javnom prostoru – distanci, higijeni i maskama – kao i uz pomoć pravila “3G” u zatvorenim prostorijama, i naposletku uz geslo “vakcinisanje, vakcinisanje, vakcinisanje”.

Ministar privrede Peter Altmajer (CDU) izjavio je za medijsku grupu iz Esena: “Prema svemu što sada znamo, možemo da izbegnemo novo zatvaranje za vakcinisane i one koji su ozdravili.”

Sličnu izjavu je dala i nemačka ministarka Kristine Lambreht (Socijaldemokratska partija Nemačke, SPD). Ona je za nedeljno izdanje lista Velt rekla da isključuje novi lokdaun ili posebne zakone o vanrednom stanju, za nju je to nezamislivo. “To jedva da bi se moglo opravdati kada je većina stanovništva vakcinisana”, rekla je ona.

Pravilo “3G” izazvalo je nezadovoljstvo ugostitelja i hotelijera. Menadžerka udruženja ove branše (Dehoga) Ingrid Hartges, smatra da će sprovođenje ovih mera biti zahtevno, i da preti smanjivanje prihoda.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ljubljana

I Slovenci kreću u kampanju protiv nevakcinisanih, od danas na snazi nova odluka

vakcina fajzer

FDA dala potpuno odobrenje za Pfizer-BioNTech vakcine protiv koronavirusa