in

Muke po Irisu ili kako MTS vidi IPTV budućnost

Iris

Pre nešto više od dvanaest godina, krajem 2008, sadašni MTS, a tadašnji Telekom Srbija, uveo je uslugu Open IPTV. Tada je časopis Svet kompjutera (8/2009) objavio afirmativnu recenziju o potpuno novoj usluzi – televiziji preko interneta. Usluga IPTV MTS-a je bila mala revolucija u to vreme. Još tada je pružala skoro sve servise koje i danas IPTV nudi – interaktivni vodič, automatsko prebacivanje na označene kanale, snimanje sadržaja, roditeljska kontrola, video na zahtev, HD uslugu, čak i 3D kanale (Astra 3D, 3Dsat i HighTV 3D).

Tako veliki i revolucionarni zaokret MTS-a obećavao je da državna firma u to vreme može vrlo ozbiljno da parira tadašnjim konkurentima. Koliko god da je MTS sa IPTV-jem krenuo u dobrom pravcu, nastavak tog puta je bio razočarajući. Nije bilo ulaganja u infrastrukturu, a sam razvoj IPTV usluge je za razliku od njenog početka bio trom, inertan. Ponuda kanala nije bila impresivna, i dalje se koristila ‘žica’ za prenos (ADSL), nedostajalo je proaktivnosti, smelosti, a verovatno i novca. A šta nedostaje danas?

Svega pomalo. MTS kao da je još uvek u IPTV postporođajnim mukama sve od te 2008. Sa tradicijom više od 12 godina MTS je trebalo da je već odavno rešio dilemu da li ići na android ili RDK platformu, da svojim korisnicima nudi najsavremeniji Set Top Box, paket 4K kanala, uslugu van svoje mreže, povoljne cene. Do pre samo godinu dana ponuda HD kanala je bila upola manja nego kod konkurencije. 4K kanali su i dalje misaona imenica za MTS. Ipak, mora se priznati da je MTS u poslednjih godinu dana skoro utrostručio ponudu HD kanala (114) , ali ostaje nejasno, na primer, zašto i dalje protežira SD kanale. Zašto je prvih poređanih 200 kanala na listi u SD kvalitetu a 97 posto tih kanala imaju HD verziju? Čemu uopšte danas više služe SD kanali kada je moguće kupiti HD televizor za manje od 200 evra a 4K teve za 350/400 evra. MTS je jedini distributer u Srbiji koji kanale koji ne postoje u SD kvalitetu nasilno pretvara u SD kanale daunskejl tehnikom HD kanala! Apsurd je još veći kada se zna da je cena zakupa kanala kod izvornog emitera u SD i HD kvaliteu skoro ista.

A, onda je MTS odlučio da posle više od decenije uradi i nešto konkretno. Započeta je masovna zamena infrastrukture i uvođenje dugo priželjkivane optičke mreže. I dok je to bio logičan korak za MTS, glavni konkurent SBB to vidi kao politički pritisak države kao većinskog vlasnika MTS-a na njih, i MTS-ov pokušaj nelojalnog preuzimanja tržišta. Tako SBB takođe svoju lošu dosadašnju poslovnu politiku zamenjuje tezom tržišnog nepoželjnog igrača, potpuno zanemarujući činjenicu da je i sam minimalno ulagao u razvoj svojih usluga i u svoju infrastrukturu od samog početka, te da je njeno osavremenjivanje nedavno sproveo, kolokvijalno rečeno, budženjem postojeće kablovske mreže (DOCSIS 3.1), i da je postao više politički igrač nego telekomunikacioni operater.

Pored uvođenja optike, MTS pre manje od pola godine a pune dve godine nakon konkurencije, uvodi dugo očekivanu, po njima, novu i revolucionarnu IPTV platformu – Iris, pod sloganom baš drugačiji TV doživljaj. Ako je ovaj slogan zaista i ciljano ovako sročen, korisnici ga sa sigurnošću doživljavaju sa primesom sarkazma. Sa platformom uvode i novi STB uređaj, Skyworth HPH07, od Skyworth Group Co., sada već poznate kineske kompanije u segmentu elektronike, a naročito STB opreme. I dok su Iris sramežljivo najavljivali, naročito na početku, novi STB je praktično uveden tajno. I koliko god logično bilo da sa novom, optičkom infrastrukturom treba osavremeniti i ostale sadržaje, toliko je nelogično da krajnji proizvod toga bude, posle toliko protraćanog vremena, proizvod kao što je Iris. Šta je problem Irisa, i zašto toliko žalbi korisnika MTS TV usluge, a da pojedini nisu zapravo ni svesni šta ih to toliko odbija od ove platforme.  

Iris je sve ono što ne treba da bude savremena IPTV platforma. Bez preterivanja, može da služi kao ogledna aplikacija studentima kako danas ne treba rešavati pojedine segmente u korisničkom okruženju. Neshvatljivo je napraviti aplikaciju sa korisničkim okruženjem koja ne koristi rule of thumb princip. Rule of thumb (RoT) princip vam omogućava da prolazite kroz kompletan meni aplikacije ne gledajući u daljinski upravljač koristeći smo palac, središnje ok dugme i četiri tastera oko njega, gore dole, levo desno. RoT vam omogućava da bez skretanja pogleda na daljnski upravljač uđete u svaki segment aplikacije, svaki meni, podmeni, izađete, aktivirate određenu funkciju unutar aplikacije, itd. Doprinosi lakom korišćenju same aplikacije i doprinosi utisku fluidnosti u njenom korišćenju. Korišćenje dodatnih tastera na daljinskom je svedeno na minimun i samo u krajnjoj nuždi, za vrlo specifične funkcije. Iris, lišen principa RoT je vrlo stresno koristiti, naročito kada u isto vreme koristite i druge aplikacije (na primer: Eon, Orion, iHRT, RaiPlay, Netflix, Apple TV, itd.). Posebno je naporno to što stalno morate da gledate u daljinski i tražite tastere, a gde se dešava i to da jedan te isti taster ima dvojaku ili trojaku funkciju Na primer, taster ’nazad’, vodi vas u jednom meniju jedan korak unazad, u drugom vas potpuno ibaci iz svih menija, a u trećem vas vodi neočekivano i nelogično na neku drugu opciju. U drugom slučaju do jedne te iste funkcije se dolazi različitim tasterima te se na taj način zbunjujuće i neracionalno opterećuje ceo interfejs. Što se tiče izgleda aplikacije pa i same strukture aplikacije, više podseća na okruženja koja su pravljena pre pet ili deset godina, nego na moderno okruženje – ali to može biti i samo lični utisak, a i ne mora.  Nagađamo da je u pitanju prerađena stara aplikacija za linuks okruženje i preko emulatora stavljena u novi android box. Šta je tu revolucionarno?

Ono što je za MTS sigurno revolucionarno je novi uređaj Skyworth HPH07 4K STB predviđen da radi u android okruženju – android TV. Tehnički je u rangu SBB-ovog EON boksa. Podržava 4K HDR u 60 frejmova, Dolby Vision, VP9 10 bit, Dolby ATMOS, audio 192kHz 24 bit, Netflix ready, itd. Jedino nema fensi plastiku kao EON boks. Međutim, MTS je odlučio da ga liši android TV okruženja i praktično ga svede na bazičan uređaj koji i izgledom i interfjesom podseća na njihov posledjni linuks uređaj Huawei Q11. Dakle, uradili su sve suprotno od onog što je, na primer, SBB uradio kada je uveo novo korisničko okruženje i novi STB – EON, kada su to oni predstavili kao malu senzaciju. Za taj potez MTS-a razumno objašnjenje ne može da postoji, šta god da je u pitanju. Iris na ovom uređaju radi pristojno jer ga HPH07, dobrog hardvera, ipak moze da isprati. Na starim STB, crni i beli, koje većinom svi korisnici imaju, Iris radi prilično loše. Interfejs je trom, dok pritisnete tipku tri puta i zadate tri zadatka on je još uvek na prvom. Pojavljuju se i zadržavaju artefakti na ekranu posle nekih funkcija. Javlja se problem sa samosortiranjem sistemski dodatih kanala. Nakon intenzivnijeg listanja kanala može da dođe do zamrzavanja uredjaja. Info bar redovno pravi konfuziju, naročito kod vraćanja programa – odaberete određenu emisiju i kada želite da je pustite pokrene se emisija pre ili posle odabrane po redosledu. Nemoguće je uspostaviti stabilnu kontrolu uređaja u svakom trenutku. Potreba za restartovanjem STB kod nekih korisnika sa starim uređajima zna da bude česta.

Povrh svega, MTS nema politiku premijum korisnika, tj. korisnika koji u odeđenom segmentu plaćaju najskuplje pakete ili usluge i koji bi trebalo da imaju neke male dodatne ‘privilegije’, kako je to kod konkurencije, recimo da u ovom slučaju traže zamenu starih uređaja. Tako da ako sada, na primer, uzmete Box 2 za 1900 din, dobićete novi Skyworth STB HPH07 i Iris će raditi sasvim pristojno na njemu, a ostali, sa starim STB uređajima i najskupljim paketima, makar plaćali i 10.000 dinara mesečno MTSu, voziće Iris u starom abartovanom Yugu, da se izrazimo figurativno, jer socijalizam iz Telekoma još nije izašao.         

Da li je potez MTS-a da u ovom trenutku, posle već toliko kašnjenja, pređe na android platformu uopšte dobro promišljen, i to baš sad kada se postavlja pitanje da li treba uopšte ići tim putem. Naime, sve češće se postavlja pitanje privatnosti tj. oduzimanja privatnosti korisnicima android platforme i google okruženja. Alternativna platforma na linuksu, RDK, sve više se razvija i sve više koristi u novijim STB uređajima i smart televizorima. Zajedno sa Metrological prodavnicom i okruženjem pruža skoro sve što i android platforma, a najvažnije, ne oduzima vam privatnost.

I na kraju, nameće se pitanje, da li su poslednja događanja u MTS-u samo traljavo spremanje mlade za dobru udaju, tj. prodaju ili to MTS pokušava još uvek da se izbavi iz postpartalnih IPTV muka.   

Napisao Dule Dr.

Šta mislite o ovome?

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

radoje zvicer

Raspisana poternica za Zvicerom zbog ubistva

erdogan i princ SA

Vlasti u Rijadu povukle neočekivan potez koji bi mogao razbesniti Ankaru