in ,

FDA dala potpuno odobrenje za Pfizer-BioNTech vakcine protiv koronavirusa

vakcina fajzer

Kompanije su 7. maja podnele zahtev za izdavanje biološke dozvole američkoj Agenciji za hranu i lekove, koja izdaje potpuno odobrenje, za pacijente starije od 16 godina

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) danas je dala potpuno odobrenje za vakcinu Pfizer i BioNTech protiv COVID-19 postajući tako prva u SAD-u koja je dobila ovo priznanje.

Do sada je vakcina mRNA, koje će se plasirati na tržište kao Comirnaty, bila na američkom tržištu prema odobrenju za hitnu upotrebu koje je FDA izdala u decembru. Od tada je primenjeno više od 204 miliona vakcina Pfizer, prema podacima koje su prikupili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, prenosi Reuters.

Federalni zdravstveni zvaničnicic bili su pod sve većim pritiskom naučne zajednice i zagovaračkih skupina da u potpunosti odobre vakcinu proizvođača Pfizer i BioNTech od kada su proizvođači lekova podneli svoju prijavu agenciji početkom maja. Kompanije su 7. maja podnele zahtev za izdavanje biološke dozvole američkoj Agenciji za hranu i lekove, koja izdaje potpuno odobrenje, za pacijente starije od 16 godina.

– Pfizerova vakcina ispunila je “visoke standarde bezbednosti, efikasnosti i kvaliteta proizvodnje – agencije, rekla je v.d. poverenica FDA-e Janet Woodcock.

– Iako su milioni ljudi već sigurno primili vakcinu protiv COVID-19, prepoznajemo da bi nekima potpuno odobrenje vakcine od strane FDA-e moglo uliti dodatno poverenje u vakcinaciju – rekla je ona.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nemačka umesto lokdauna uvodi pravilo “3G”

Zašto su putnički avioni skoro uvek bele boje?