in , ,

Zašto su putnički avioni skoro uvek bele boje?

Razloga je nekoliko, ali kao i uvek, najvažniji su oni – bezbednosne prirode.

Poneki primerci “nebeskih ptica” dolaze u raznim bojama i šarenim izdanjima, ali na gotovo 99 posto svih putničkih aviona u potpunosti preovladava bela boja. Razloga je nekoliko, ali kao i uvek, najvažniji su oni – bezbednosne prirode.

Naime, na beloj boji najlakše se uočavaju pukotine, curenje ulja i razni ostali problemi koji se mogu dogoditi u slučaju da je avion neispravan, a tako se može najbrže rešiti kvar.

Takođe, bela boja najbolje odbija svetlost i toplotu, što je prilično bitno jer smanjuje zagrevanje aviona. Uz sve to, bela je jedna od boja koje je najlakše primetiti na nebu, u slučaju ružnog vremena. Uz sve to, ovo je i jedina boja koja ne bledi.

Naravno, postoje i ekonomski razlozi, jer je bojenje aviona dugotrajan i prilično skup posao, a uz navedene prednosti bele zaista ih i nema smisla farbati. Za farbanje po pravilu treba između dva dana i dve sedmice, zavisno od budžeta kojim kompanija raspolaže. Uz sve to, istraživanja su pokazala kako je “obojene” avione kasnije teže i prodati, pa je i to jedan od razloga zbog kojih su avioni beli.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

vakcina fajzer

FDA dala potpuno odobrenje za Pfizer-BioNTech vakcine protiv koronavirusa

Vreme ispred ekrana šteti mentalnom zdravlju adolescenata