in

Predstavnički dom SAD će sledeće nedelje glasati o opozivu Bajdena

Joe Biden

Predstavnički dom SAD će sledeće nedelje glasati o zvaničnom otpočinjanju opoziva predsednika Džozefa Bajdena, saopštio je danas predsedavajući Majk Džonson, dodavši da Republikanci „nemaju izbora“.

Džonson i ostatak rukovodstva republikanaca razmišljali su poslednjih nedelja da li da održe formalno glasanje o njihovoj višemjesečnoj istrazi o predsedniku, koja je bila usredsređena na poslovne odnose drugih članova predsednikove porodice.

Njihova dosadašnja istraga tek treba da proizvede bilo kakve direktne dokaze da je sam Bajden počinio nešto nezakonito.

Dok su neki republikanci oprezni u vezi sa održavanjem glasanja o opozivu, Džonson je rekao da Predstavnički dom treba da iskoristi svoja ovlašćenja „u najvećoj meri“ usred sukoba sa Belom kućom oko zahtjeva za informacije u vezi sa Bajdenom i njegovim sinom Hanterom.

Bela kuća je u više navrata odbacila istragu kao „neosnovanu“ koja je imala za cilj da umiri desno krilo republikanaca.

Republikanci su dugo govorili da je glasanje o istrazi o opozivu nepotrebno, ali su počeli da menjaju mišljenje kada su advokati Bele kuće iskoristili nedostatak formalnog ovlašćenja Doma da tvrde da čitavoj istrazi nedostaje „ustavni legitimitet“.

Republikanci imaju tesnu većinu od 221-213. u Domu.

Da bi glasanje o istrazi o opozivu uspelo, skoro svi republikanci u Predstavničkom domu moraće da glasaju za opoziv.

Demokrate sa svoje strane, tvrde da je to farsa koju koriste republikanci da bi skrenuli pažnju sa bivšeg predsednika Donalda Trampa i njegovih pravnih problema.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gde je panter?