in

Merkel sa Bajdenom na sastanku u Beloj kući

merkel i bajden

Očekuje se da će se razgovori Bajden-Merkel fokusirati na korake za okončanje globalne krize sa koronavirusom, postpandemijski ekonomski oporavak, klimatske promene i pitanja međunarodne bezbednosti, poput sedmogodišnjeg sukoba na istoku Ukrajine.

Američki predsednik Džo Bajden i nemačka kancelarka Angela Merkel sastaju se u četvrtak u Beloj kući u okviru napora za obnovu transatlantskih veza nakon tenzija izazvanih administracijom Donalda Trampa.

Kancelarka bi trebalo da započne dan u Vašingtonu sastankom i doručkom sa američkim potpredsednikom Kamalom Harisom pre razgovora sa američkim poslovnim liderima i primanjem počasnog doktorata Univerziteta Džons Hopkins.

Poseta Merkelove Sjedinjenim Državama verovatno će biti jedno od njenih poslednjih službenih putovanja kao kancelarke pre nego što napusti državnu kancelariju najveće evropske privrede na septembarskim nacionalnim izborima.

Kancelarka je tokom 16 godina na vlasti imala više od 20 poseta Vašingtonu, a Bajden je četvrti predsednik SAD tokom svog kancelarskog mandata.

Očekuje se da će se razgovori Bajden-Merkel fokusirati na korake za okončanje globalne krize sa koronavirusom, postpandemijski ekonomski oporavak, klimatske promene i pitanja međunarodne bezbednosti poput sedmogodišnjeg sukoba na istoku Ukrajine, prenela je dpa.

Sastanak Bele kuće takođe će obuhvatiti i razgovore o kontroverznom gasovodu Severni tok 2 čiji je cilj snabdevanje Evrope ruskim prirodnim gasom preko Nemačke.

Projekat cevovoda vredan 11 milijardi dolara izvor je američko-nemačke napetosti, a Vašington tvrdi da predstavlja bezbednosni rizik povećanjem evropske zavisnosti od Rusije.

Merkelova je izgradila ogromnu reputaciju u Vašingtonu, a bivši američki predsednik Džordž Buš pohvalio je ove nedelje njene liderske sposobnosti.

Podvlačeći veze Merkelove sa Sjedinjenim Državama, bivši američki predsednik Barak Obama dodelio je Merkelovoj najviše civilno priznanje u Sjedinjenim Državama 2011. godine, predsedničku medalju za slobodu, hvaleći je kao „pouzdanu prijateljicu“.

Ali nakon što su razvile veoma bliske radne odnose i sa Obamom i sa Bušom, veze Merkelove sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom bile su ozbiljno zategnute nakon što je napao njen liberalni odnos prema izbeglicama, kao i nemačku trgovinsku i industrijsku politiku.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HOROR U NEMAČKOJ: Najmanje 59 mrtvih, traga se za 1.300 ljudi, šokantni snimci s lica mesta…(VIDEO)

peter de vries

Teško ranjeni holandski novinar nakon devet dana izgubio bitku za život