in

Bajden: Sjedinjene Države branile bi Tajvan

UNITED STATES - OCTOBER 1: President Joe Biden and Speaker of the House Nancy Pelosi, D-Calif., address the media after a meeting of the House Democratic Caucus on the infrastructure bill in the U.S. Capitol on Friday, October 1, 2021. (Photo By Tom Williams/CQ Roll Call) Photo via Newscom

U augustu je zvaničnik Bajdenove administracije izjavio da se američka politika prema Tajvanu nije promenila

Sjedinjene Države branile bi Tajvan jer su se obavezale da štite to ostrvo od kineskih pretenzija, izjavio je američki predsednik Džo Bajden u četvrtak, iako je Bela kuća kasnije saopštila da nema promena u američkoj politici prema Tajpeju.

– Da, imamo obavezu da tako postupimo – izjavio je Bajden za CNN, odgovarajući na pitanje da li će Sjedinjene Države braniti Tajvan, koji se žali na rastući vojni i politički pritisak iz Pekinga da prihvati kineski suverenitet.

– Iako je Vašington obavezan zakonom da pruži Tajvanu sredstva za samoodbranu, on dugo vremena sledi politiku “strateške dvosmislenosti” prema tome da li će vojno intervenisati da zaštiti Tajvan u slučaju kineskog napada.

U augustu je zvaničnik Bajdenove administracije izjavio da se američka politika prema Tajvanu nije promenila nakon što je izgledalo da je američki predsednik sugerisao da će Sjedinjene Države braniti ostrvo ukoliko bude napadnut.

Portparol Bele kuće izjavio je da Bajden nije objavio bilo kakve promene u američkoj politici, ali je odbio dodatno da komentiše dok je odgovarao na pitanje da li je Bajden pogrešno protumačen.

– Američke vojne veze s Tajvanom rukovođene su Aktom o odnosima s Tajvanom. Mi ćemo potvrditi naše obavezivanje na osnovu Akta, nastavićemo da podržavamo tajvansko pravo na samoodbranu i suprotstavljati svakoj jednostranoj promeni u statusu quo – izjavio je portparol, prenosi Reuters.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Glumac Alek Boldvin na snimanju filma ubio direktorku fotografije i ranio reditelja

KRIVOKAPIĆ PUTUJE U PRVU ZVANIČNU POSETU SRBIJI: Razlog je…