in ,

EU revidira “sigurnu listu” zemalja, evo koga bi mogli da uklone

Većina zemalja EU otvorila je svoje granice Amerikancima u junu, nadajući se da će razorena turistička industrija tako dobiti barem neku nadu za oporavak.

Evropska unija namerava ponovo da nametne ograničenja za putnike iz Sjedinjenih Država kao odgovor na porast broja slučajeva COVID-19 i politički spor oko reciprociteta, piše Radio Slobodna Evropa.

Očekuje se da će EU 30. avgusta objaviti skidanje Sjedinjenih Država sa “sigurne liste” zemalja čiji građani mogu da putuju u Evropsku uniju bez dodatnih ograničenja, poput karantina i zahteva za testiranje, rekle su diplomate za agenciju Reuters.

Ostale zemlje koje bi se mogle ukloniti s spiska su Kosovo, Izrael, Crna Gora, Liban i Severna Makedonija.

Smernice iz Brisela su na nivou preporuke i države članice su slobodne da odluče pod kojim uslovima stranci mogu ulaziti u zemlje. Dok se mnoge države EU pridržavaju preporuka, druge postavljaju sopstvene uslove, poput dokaza o potpunom vakcinisanju ili oporavku od infekcije.

Većina zemalja EU otvorila je svoje granice Amerikancima u junu, nadajući se da će razorena turistička industrija tako dobiti neku nadu za oporavak.

Od početka leta vrlo zarazna varijanta delta dovela je do porasta slučajeva u Sjedinjenim Državama. Još jedno pitanje koje stoji iza moguće odluke EU je reciprocitet. Naime, Sjedinjene Države su uglavnom ostale zatvorene za Evropljane uprkos pritiscima zvaničnika EU za relaksiraniji prelazak granica.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prve izbeglice iz Kabula stigle na Kosovo

U skoro celom Parizu se od danas ne sme voziti brže od 30 km/h