in

U skoro celom Parizu se od danas ne sme voziti brže od 30 km/h

Treba podsetiti da je i pre uvođenja ove mere na 60 posto pariških saobraćajnica brzina bila ograničena na 30 km/h

©PHOTOPQR/LE PARISIEN/ LP/ Aurélie Audureau ; PARIS

Od danas u gotovo celom Parizu važi ograničenje brzine od 30 kilometara na sat, a odredba se ne odnosi na periferiju i nekoliko najvažnijih žila kucavica poput bulevara Maréchaux i važnih saobraćajnica u zapadnom Parizu.

Meru podržava većina Parižana i Parižanki, no snažno joj se protive stanovnici regije Ile-de-France, piše Le Parisien.

Treba podsetiti da je i pre uvođenja ove mere na 60 posto pariških saobraćajnica brzina bila ograničena na 30 km/h.

Stanovnici Pariza moraće da se naviknu na to da od ponedeljka na većini saobraćajnica metropole važi novo ograničenje brzine od 30 km/h, a brzinom od 50 km/h automobili će se moći kretati samo na određenom broju saobraćajnica.

To će se odnositi na obilaznicu Périphérique i još nekoliko žila kucavica poput bulevara Maréchaux, dva dela saobraćajnice uz Senu. Isto važi za avenije Bois de Boulogne i Vincennes kao i važne saobraćajnice u zapadnom delu grada, a to su avenije Champs-Elysées, Foch, Grande Armée, rue Royale i saobraćajnice u 12. i 14. arondismanu.

Spisak je objavljen na internet stranicama Grada Pariza.

Svrha nove mere je da se poboljša bezbednost drumskog saobraćaja i smanji zagađenje bukom, broj saobraćajnih nesreća i poboljša protok saobraćaja.

Procenjuje se da će se novim ograničenjem brzine nivo buke smanjiti za tri decibela i da će se istovremeno prepoloviti broj nesreća i smrtnih slučajeva na gradskim saobraćajnicama.

Premda mere podržava velika većina stanovnika glavnog francuskog grada, problem bi mogao nastati na periferiji i u okruženju Pariza gde se zahteva ograničenje od 50, odnosno 70 km/h.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

EU revidira “sigurnu listu” zemalja, evo koga bi mogli da uklone

uragan ida

Bajden proglasio stanje katastrofe: Milioni bez struje zbog uragana Ida, ima poginulih