in ,

Kako je laž tinejdžerke dovela do strašne smrti jednog profesora u Parizu

Kao i mnogi drugi školski lenjivci, 13-godišnja učenica srednje škole u Francuskoj nije želela da njen otac sazna da je suspendovana jer se nije pojavila na času. Pa je izmislila priču. Tinejdžerka je rekla da je njen nastavnik istorije Samuel Pati naložio muslimanskim učenicima da napuste učionicu kako bi ostalima mogao da pokaže „fotografiju golog proroka“. Delovalo je kao bezazlena laž, ali je pokrenulo lanac događaja koji su se završili nezamislivim užasom, piše The Guardian.

Deset dana kasnije učitelj je bio mrtav. Islamski terorista mu je odrubio glavu. Patijeva porodica je bila utučena. Francuska je traumatizovana, a devojčica i njen otac suočeni su sa krivičnom prijavom. Dvoje tinejdžera koji su dobili novac od ubice Abdulaha Anzorova takođe su pod istragom.

Priznala je da je lažno optužila profesora

U nedelju je francuski dnevnik Le Parisien otkrio da je devojčica, poznata samo kao Z, priznala da je lažno optužila profesora. Priznala je istražnom sudiji za borbu protiv terorizma da je lagala i da nije bila na času na kojem je profesor Pati pokazivao studentima kontroverzne crtane filmove iz satiričnog lista Charlie Hebdo. Le Parisien je napisao da je devojčica lagala jer je želela da udovolji ocu.

„Nije se usudila da kaže ocu stvarne razloge suspenzije neposredno pre tragedije koja je zapravo bila povezana sa njenim nedoličnim ponašanjem“, piše Le Parisien.

6. oktobra prošle godine nastavnik istorije i geografije Pati održao je lekciju o dilemi. Postavio je pitanje “Biti ili ne biti Čarli?” pozivajući se na haštag #JeSuisCharlie izražavajući podršku ovom listu nakon terorističkog napada na njegove prostorije u januaru 2015. godine u kojem je ubijeno 12 ljudi.

Pati je pozvao muslimanske studente koji su mislili da bi bili šokirani da zatvore oči ili nakratko izađu u hodnik dok drugima pokazuju karikature Proroka. Dva dana kasnije, devojčica je rekla ocu da je Pati (47) tražio od muslimanskih učenika da napuste učionicu pre pokazivanja karikature. Rekla je da se suprostavila nastavniku koji je zbog toga kaznio sa dva dana suspenzije sa nastave.

Video koji je sve započeo

Nakon što je čuo ovu priču, ogorčeni otac, 48-godišnji Marokanac Brahim Čnina, objavio je na Fejsbuku video koji osuđuje Pati i poziva na njegovo otpuštanje iz srednje škole u ​​Conflans-Sainte-Honorine. U drugom, jednako žestokom videu na društvenim mrežama, Pati je optužen za diskriminaciju. Čnina se obratio školi i policiji, tvrdeći da je Pati kriv za širenje pornografskih fotografija, optužujući školu da podržava islamofobiju.

Jednom kada je lavina pokrenuta na društvenim mrežama, ubrzo je stigla do 18-godišnjeg Anzorova, radikalizovanog čečenskog imigranta koji je živeo u Normandiji i tražio na internetu izgovor za akciju. Anzorov je u Conflans-Sainte-Honorine stigao 16. oktobra, platio dvoje tinejdžera iz škole da identifikuju Pati dok je napuštao svoj dom u petak uveče i odrubio mu glavu. Laž je dovela do ubistva muškarca i oca petogodišnjeg dečaka.

Devojčica se navodno držala svojih priča sve dok joj policija nije rekla da je nekoliko njenih školskih kolega potvrdilo da nije bila prisutna na času i da Pati nije savetovao muslimanske učenike da napuste razred kako je tvrdila.

Istražitelji su navodno utvrdili da je patila od kompleksa inferiornosti i da je bila odana svom ocu. Advokatica devojčice Mbeko Tabula insistira na tome da teret ove tragedije ne bi trebalo da padne na leđa 13-godišnje devojčice.

„Nisam hteo nikog da povredim svojim postom“

“Preterano ponašanje oca, snimanje i objavljivanje video zapisa koji optužuje profesora dovelo je do ove spirale. Moj klijent je lagao, ali čak i ako je to bila istina, reakcija njenog oca bila je nesrazmerna”, rekla je Mbeko Tabula za Le Parisien.

Čnina, koji je pod istragom zbog umešanosti u terorističko ubistvo, rekao je policiji da je “glupi idiot”.

“Nisam mogao ni pomisliti da će moje postove videti terorista. Nisam hteo nikoga da povredim svojim postom. Teško je zamisliti kako smo došli do ovoga, da smo izgubili profesora istorije i da me svi krive “, Rekao je Čnina.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twitter

Menja se Tviter – Ovo su nove opcije

Hari, Megan i Opra razbili bajku o kraljevskoj porodici