in ,

Teško ranjeni holandski novinar nakon devet dana izgubio bitku za život

peter de vries

Holandski kralj Villem Alekander rekao je prošle nedelje da je De Vriesovo ranjavanje “napad na novinarstvo, kamen temeljac naše ustavne države, a time i napad na vladavinu zakona”.

Holandski istraživački novinar Peter R. de Vries preminuo je nakon što je 6. jula u Amsterdamu teško povređen, potvrdili su njegova porodica i poslodavac RTL. Imao je 64 godine, javlja Radio Slobodna Evropa.

  • Peter se borio do kraja, ali nije uspeo da pobedi u ovoj bici. Preminuo je okružen ljudima koji su ga voleli – navela je njegova porodica u izjavi koju je objavio RTL.
  • Živeo je verno svojoj devizi: ako ste na kolenima, nema načina da budete slobodni – izjavila je porodica De Vries.

U Holandiji je bio poznat po ulozi u rasvetljavanju nekoliko krivičnih skandala. Ranjen je nakon redovnog gostovanja u televizijskoj emisiji o aktuelnim događajima. Očevici su rekli da su čuli pet pucnjeva i videli novinara koji je takođe pogođen u glavu, javili su holandski mediji.

Holandska policija ranije je rekla da je osumnjičeni napadač bio 21-godišnji Holanđanin, a 35-godišnji Poljak optužen je za vožnju automobila iz kojeg su pobegli. Uhapšeni su ubrzo nakon što je De Vries ranjen.

Holandski kralj Villem Alekander rekao je prošle nedelje da je ranjavanje De Vriesa “napad na novinarstvo, kamen temeljac naše ustavne države, a time i napad na vladavinu zakona”.

Njegovo ubistvo odjeknulo je širom Evrope gde su ubistva novinara retka. Nedavna ubistva slovačkog novinara Jana Kuciaka i malteške novinarke Daphne Caruane Galizia izazvala su zabrinutost zbog sigurnosti novinara u razvijenim, demokratskim društvima.

„Možda se ne slažemo sa većim delom onoga što vidimo u našim medijima, ali moramo se složiti da novinari koji istražuju potencijalne zloupotrebe nisu pretnja već prednost za naše demokratije i naša društva“, rekla je prošle nedelje predsednica Evropske komisije Ursula von der Leien.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

merkel i bajden

Merkel sa Bajdenom na sastanku u Beloj kući

lgbt

Venčanje kod matičara čeka 20 istospolnih parova u Crnoj Gori