in

Sukobi policije i demonstranata zbog smrti Afroamerikanca u Minesoti, policija tvrdi da je njen pripadnik “slučajno” pucao (VIDEO)

Stotine ljudi okupile su se i u ponedeljak uveče ispred policijske stanice u Bruklin centru, Minesoti, da bi protestovale zbog smrti Afroamerikanca Dontea Rajta kojeg je upucao policajac prilikom zaustravljanja zbog saobraćajnog prekršaja.

Policija je demonstrante rasterivala suzavcem i dimnim bombama, a demonstranti nisu hteli da se raziđu uprkos policijskom času.

Policajac koji je pucao u 20-godišnjeg Afroamerikanca je, po svemu sudeći, “slučajno pucao” iz pištolja koji je izvadio umesto omamljivača, saopšio je u ponedeljak šef policije.

Na video snimku, koji je objavljen na konferenciji za medije, vidi se okršaj Rajta i jednog policajca. Rajt zatim ulazi u svoj automobil, a u pozadini se čuje kako policajac viče: “Omamljivač, omamljivač”.

“Na osnovu onog što sam video i reakcije policajaca posle, čini mi se da je ovde slučajno pucano iz pištolja što je rezultiralo tragičnom smrću gospodina Rajta“, rekao je šef policije Bruklin Centra Tim Genon.

Patimo. Priznajemo da ovo nije moglo da se dogodi u gore vreme. Utvrdićemo šta se dogodilo. Uradićemo sve što je u našoj moći da obezbedimo pravdu za Dontea Rajta“, poručio je gradonačelnik Majk Eliot.

Rajtova majka Kejti rekla je novinarima u nedelju da joj je sin tokom telefonskog razgovora rekao da ga je policija zaustavila zato što je imao osveživače vazduha ispred retrovizora, što nije legalno u Minesoti.

Navela je da je čula kako policija govori njenom sinu da izađe iz automobila. Poziv se prekinuo, a kada je ponovo zvala, odgovorila je devojka njenog sina koja je bila u automobilu i obavestila je da je Donte upucan. Devojka je u sudaru zadobila lakše povrede.

Policija Bruklin centra prethodno je saopštila da je popodne po lokalnom vremenu zaustavila čoveka zbog saobraćajnog prekršaja i da je utvrdila da je postojao nalog za njegovo hapšenje. Dok je policija pokušavala da ga uhapsi, vozač se vratio u svoj automobil. Zatim je u njega pucao policajac, čije ime nije saopšteno. Vozač se odvezao nekoliko ulica, pre nego što je udario u drugi automobil i preminuo na licu mesta.

Međutim, Kejti Rajt navela je da je policija pucala u njenog sina pre nego što se vratio u automobil.

Prema sudskim zapisima, nalog za Rajtovo hapšenje izdat je nakon što se nije pojavio pred sudom po optužbi za bekstvo od policije i posedovanje oružja bez dozvole tokom incidenta u junu.

Ubrzo nakon vesti o Donteovoj smrti, počeli su da se okupljaju demonstranti. Pojedini su protestovali ispred policije Bruklin Centra, gde su policajce gađali kamenicama i drugim objektima. Policija je uzvratila suzavcem i gumenim mecima. Demonstranti su se razišli u ponedeljak rano ujutro. Zgradu policije i dalje obezbeđuju pripadnici Nacionalne garde i organa za sprovođenja zakona. Podignute su i betonske barikade.

Incident se dogodio u trenutku kada je situacija već napeta u Mineapolisu zbog suđenja bivšem policajcu Dereku Šovinu za ubistvo Džordža Flojda. Bruklin Centar je grad sa oko 30.000 stanovnika koji se nalazi na severozapadnoj granici Mineapolisa.

Gradonačelnik Mineapolisa je zbog aktuelne situacije uveo vanredno stanje i policijski čas od 7 uveče do 6 ujutro po lokalnom vremenu. Vanredno stanje uvedeno je i u obližnjem Sent Polu.

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da je razgovarao sa vlastima u Minesoti o smrti Dontea Rajta i dodao da federalne snage pomažu da se održe red i mir u toj državi. Poručio je i da je potrebna “puna istraga” incidenta.

“U međuvremenu, želim da ponovo poručim: apsolutno nema nikakvog opravdanja za pljačkanje i nasilje. Mirni protesti – to je razumljivo“, naglasio je Bajden.

“Pomno pratim situaciju u Bruklin Centru. Gven i ja se molimo za porodicu Donte Rajta dok naša država oplakuje još jedan život crnca koji su oduzeli organi reda”, rekao je guverner Tim Volc u izjavi objavljenoj kasno u nedelju uveče na Tviteru.

Današnja pucnjava u Bruklin Centru je tragična. Tražimo od demonstranata da i dalje budu mirni i da se sa mirnim demonstrantima ne postupa na silu”, rekao je gradonačelnik Bruklin Centra Majk Eliot na Tviteru.

Žena koja živi u blizini mesta mesta nesreće, Karolin Hanson, rekla je da je videla kako policajci izvlače muškarca iz vozila i izvode KPR (kardiopulmonalnu reanimaciju). Putnica koji je izašao iz automobila takođe je bila oblivena krvlju, rekla je Hanson.

Policija je saopštila da policajci Bruklin Centra nose kamere na telu, a takođe vjeruje da su one bile aktivne tokom incidenta. Policijska uprava Bruklin Centra saopštila je da je zatražila od Biroa za privođenje da ispita slučaj.

(VoA)

Napisao VOA

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dzordz flojd

Kardiolog: Flojd bi preživeo da mu policajac Šovin nije klečao na vratu

voja zanetic

Voja Žanetić: Igranje rečima