in

Kardiolog: Flojd bi preživeo da mu policajac Šovin nije klečao na vratu

Kardiolog koji je svedočio na suđenju za ubistvo Džordža Flojda, rekao je da Flojd nije umro od srčanog udara niti predoziranja drogom, kao i da bi preživeo da nije bio oboren na zemlju i da mu policajac Derek Šovin nije klečao na vratu više od devet minuta.

Doktor Džonatan Rič, profesor na Univerzitetu Nortvestern, rekao je poroti da smatra da bi Flojd preživeo da nije bio tako obuzdavan od strane policije.

“Mislim da bi mogao da ode kući ili već gde je krenuo da nije bio u poziciji u kojoj je bio”.

Branilac Dereka Šovina, Erik Nelson, tvrdi da 46-godišnji Flojd nije umro zbog toga što mu je Šovin klečao na vratu, već od srčanog udara, zloupotrebe droge i hroničnih tegoba koje je imao. Derek Šovin je izjavio da nije kriv za ubistvo.

Doktor Rič je osporio tvrdnje odbrane o uzrocima Flojdove smrti.

“Posle uvida u sve činjenice i dokaze, sa velikom medicinskom sigurnošću mogu da kažem da Džordž Flojd nije umro od srčanog udara, niti predoziranja, iako je u njegovoj krvi pronađena određena količina opijata fentanila. Pod jedan, deluje da je gospodin Flojd, od ranije poznat korisnik droga, imao razvijen stepen tolerancije na određene supstance. Pod dva, što je još važnije, na snimcima nisam video nikakve znake predoziranja opijatima”, rekao je kardiolog.

Rič je rekao da su policajci, Šovin i preostala trojica, mogli sasvim sigurno da spasu Flojdov život, čak i kada je izgubio svest pod pritiskom Šovinovog kolena.

“U jednom trenutku na snimku se čuje glas policajca koji kaže “misim da pada u nesvest”. To je bila prilika da mu se omogući da diše, možda da se okrene u položaj u kome je to moguće i da mu se obezbedi dotok kiseonika. Dakle, u trenutku kada mu se stanje pogoršalo, stavljanje Flojda u drugi položaj bi pomoglo da mu se spasi život”, rekao je Rič.

Kardiolog je rekao da Flojd nije imao hroničnih problema sa srcem, pa je isključio mogućnost srčanog udara.

“Sve ukazuje na to da je gospodin Flojd imao izuzetno jako srce“, kazao je Rič

Početkom nedelje, sudija Piter Kejhil odbio je zahtev advokata odbrane da se 12 porotnika izoluje od medija i spoljnih uticaja, nakon što je u blizini Mineapolisa policajac ubio još jednog crnca, zaustavljenog zbog saobraćajnog prekršaja.

Sudija je ocenio da bi izolovanje porote samo doprinelo pogoršanju određenih zabrinutosti koje porotnici sada imaju.

Ipak, najavio je da će porota prilikom donošenja odluke o krivici Dereka Šovina biti izolovana

(Glas Amerike).

Napisao VOA

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kina i Srbija

Istraživanje javnog mnjenja: Kina prijatelj i najveći donator Srbije

ubistvo mineapolis

Sukobi policije i demonstranata zbog smrti Afroamerikanca u Minesoti, policija tvrdi da je njen pripadnik “slučajno” pucao (VIDEO)