in ,

Snimak koji je zgrozio Italiju: Policajci brutalno tukli zatvorenike, uhapšene 52 osobe

Snimak je izazvao osudu dela političke elite, ali i izraze podrške čuvarima.

Snimke kako italijanski zatvorski čuvari tuku palicama i pesnicama zatvorenike nakon prošlogodišnjih protesta zbog pandemije koronavirusa šokirali su u sredu Italiju i razljutili ministra pravde.

Premlaćivanje se dogodilo 6. aprila 2020. godine u zatvoru Santa Maria Capua Vetere, severno od Napulja, a snimke video nadzora objavio je u sredu dnevnik Domani.

Video je izazvao osudu dela političke elite, ali i izraze podrške čuvarima, prenosi Hina.

PODNOŠENJE TUŽBE

Ministarka pravde Marta Cartabia rekla je da je time “povređeno dostojanstvo zatvorenika, ali i uniforma koju bi svaki zaposleni u zatvoru, muškarac i žena, trebalo da nose s ponosom” i zatražila temeljnu analizu događaja.

Državno tužilaštvo pokrenulo je istragu prošle godine nakon što su zatvorski čuvari podneli tužbe za nasilje dan nakon protesta izazvanog informacijama o pozitivnom slučaju zatvorenika covida-19.

Pedeset i dvoje zatvorskih službenika uhapšeno je ove nedelje ili obavešteno o sudskim postupcima protiv njih zbog sumnje na mučenje, nasilje i zloupotrebu položaja. Istragom je obuhvaćeno više od 110 ljudi.

SMS PORUKE

Video, koji je trajao nešto više od šest minuta, a napravljen je na osnovu snimaka nadzornih kamera postavljenih u hodnicima i na stepeništu objekta, prikazuje desetine čuvara, od kojih mnogi imaju kacige i štitove, kako nemilosrdno tuku zatvorenike.

Oni se pokušavaju zaštititi preskakanjem kordona stražara koji su ih tukli nogama i pendrecima po glavi. Neki puze i vidi se da ih boli.

Zatvorenik u invalidskim kolicima udaran je u leđa, a najmanje trojica muških stražara pretučeni su dok su ležali na zemlji.

Iz tekstualnih poruka koje su razmenili stražari vidi se da je akcija u kojoj je učestvovalo više od 280 pripadnika zatvorske policije planirana i zamišljena kao osveta.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Influenserka se pohvalila da je za 48 sati zaradila više od 800.000 eura

Senidah nastupa na zagrebačkom Prajdu i novosadskom Exitu