in ,

NEMAČKA POLICIJA UHAPSILA ŠPIJUNA: Radio je na Univerzitetu u Augsburgu, a ruskim tajnim službama slao informacije

nemacka policija

Prema nezvaničnim podacima radi se o Ilnuru Nagaevu koji je na Univerzitetu u Augsburgu radio na odeljenju za mehaniku i materijale.

Policija je po nalogu Glavnog državnog tužilaštva Nemačke uhapsila ruskog državljanina Ilnura N. pod optužbom da je špijunirao za ruske tajne službe, saopšteno je u ponedeljak.

“Ilnuru N. predbacuje se da je kao docent na jednom prirodoslovno-tehničkom fakultetu između oktobra 2020. i juna 2021. pripadniku ruske tajne službe u najmanje tri navrata u zamenu za novac davao informacije o aktivnostima univerziteta na kojem je bio zaposlen”, saopštilo je Glavno državno tužilaštvo u Karlsrueu.

Prema nezvaničnim podacima radi se o Ilnuru Nagaevu koji je na Univerzitetu u Augsburgu radio na odeljenju za mehaniku i materijale. Uhapšeni je već izveden pred istražnog sudiju koji je odredio pritvor do daljnjeg.

Početkom meseca nemački mediji su citirali jedan izveštaj Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka prema kojem je Rusija poslednjih godina “znatno intenzivirala” svoje špijunske aktivnosti u Nemačkoj. Prema medijskim izveštajima, Rusija je u poslednje vreme u Nemačku poslala preko 200 tajnih agenata koji u najvećoj meri rade pod zaštitom diplomatskih predstavništva.

Vodeći političari, a među njima ministar unutrašmnjih poslova savezne pokrajine Donje Saksonije Boris Pistorius, upozorili su i na opasnost uticaja stranih tajnih službi na ishod parlamentarnih izbora u Nemačkoj u septembru.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

aleksandar lukasenko

SAD uvele sankcije Belorusiji, EU pozdravila podršku Srbije svojim merama

pucnjava u berlinu

Pucnjava u Berlinu: Izrešetana tri muškarca iz Novog Pazara