in

Vreme ispred ekrana šteti mentalnom zdravlju adolescenata

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 577.000 dece starosti između 11 i 15 godina, iz 42 zemlje s visokim prihodima.

Novo globalno istraživanje otkrilo je da vreme provedeno ispred ekrana i nedostatak fizičke aktivnosti štete mentalnom zdravlju adolescenata.

Istraživanje, objavljeno u akademskom časopisu “The Lancet”, je sprovedeno na uzorku od 577.000 dece starosti između 11 i 15 godina, iz 42 zemlje s visokim prihodima.

Utvrđeno je da štetni uticaji na mentalno zdravlje kod devojčica počinju nakon dva sata korišćenja ekrana, a kod dečaka nakon četiri sata. Navodi se da devojčice vreme ispred ekrana provode pasivnije pa su u većoj meri korisnice društvenih mreža u odnosu na dečake.

Upotreba ekrana uključivala je televiziju, video igrice i društvene medije, ali ne i vreme provedeno ispred ekrana u akademske svrhe.

Jedan od autora studije Asad Khan sa Fakulteta zdravstvenih i rehabilitacionih nauka Univerziteta u Queenslandu rekao je da su tokom istraživanja kod dece ispitivali zadovoljstvo životom i njihovo psihosomatsko zdravlje.

“Ono što smo otkrili je da je mentalno zdravlje veliki problem. Takođe smo počeli viđati dokaze koji dolaze iz naučne literature da prekomerno korišćenje ekrana za rekreaciju takođe uzrokuje neke probleme u akademskim dostignućima, pažnji i druge psihosocijalne probleme poput sindroma poremećaja pažnje”, rekao je Khan.

Dodao je da je istraživanje pokazalo da je vreme provedeno ispred ekrana povezano s depresijom i aksioznošću u ovoj populaciji.

Khan je rekao da je studija takođe otkrila da fizička aktivnost ima pozitivan uticaj na mentalno zdravlje.

Rekao je da jedan sat fizičke aktivnosti i ne više od dva sata ekrana dnevno osiguravaju “optimalnu mentalnu dobrobit”.

“Moramo ponovno kalibrisati ponašanje naše dece prema zdravijem načinu života, što znači da bismo, kad možemo, trebali zameniti vreme provedeno ispred ekrana nekim aktivnostima na otvorenom. Pozivamo roditelje da smanje vreme provedeno ispred ekrana, kao i da povećaju fizičku aktivnost, kako bismo svojoj deci obezbedili bolji život”, izjavio je autor studije, objavio je portal ABC News.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zašto su putnički avioni skoro uvek bele boje?

horoskop

Dnevni horoskop za 24. avgust 2021. godine