in

Velika studija o koroni kod dece: Covid-19 je za decu skoro bezopasan

korona kod dece

Najviše su izloženi riziku oni koji imaju više hroničnih bolesti, iako je ukupni rizik i dalje vrlo mali. Ove zaključke sada razmatra britansko savetodavno udruženje za vakcine

Sveukupni rizik da će deca razviti težak oblik bolesti ili umreti od covida-19 izuzetno je nizak, pokazuje nova analiza podataka o infekcijama Covidom, piše BBC.

Podaci iz prvih 12 meseci pandemije u Engleskoj pokazuju da je od covida-19 umrlo tek 25 osoba mlađih od 18 godina.

Najviše su izloženi riziku oni koji imaju više hroničnih bolesti, iako je ukupni rizik i dalje vrlo mali. Ove zaključke sada razmatra britansko savetodavno udriženje za vakcine.

Trenutno se mlađima od 18 godina u Ujedinjenom Kraljevstvu ne nude vakcine protiv covida, čak i ako imaju druga zdravstvena stanja zbog kojih su u većem riziku. U nekim državama Pfizerova vakcina daje se maloletnicima ne mlađima od 16 godina, a ta kompanija je najavila da će uskoro zatražiti odobrenje za novu vakcinu namenjenu najmlađima.

Naučnici sa Univerziteta koledža u Londonu i sa univerziteta York, Bristol i Liverpool kažu da su njihove studije o deci do sada najopsežnije sprovedene bilo gde na svetu.

Analizirali su podatke engleskog javnozdravstvenog sistema i otkrili da je većina mladih koji su umrli od covida-19 imala neko drugo ozbiljno zdravstveno stanje.

Njih 15 je imalo stanje koje značajno ograničava uslove života, a 13 ih je imalo neki složeni neuro-invaliditet. Šest osoba nije imalo nikakva pređašnja stanja, iako naučnici kažu da su neke bolesti možda propuštene. 36 dece imalo je pozitivan covid test u trenutku smrti, ali je umrlo od drugih uzroka, sugeriše analiza.

Iako je ukupni rizik i dalje nizak, deca i mladi ljudi koji su umrli verovatnije su bili stariji od 10 godina i bili tamnoputi i azijati.

Istraživači procenjuju da 25 smrtnih slučajeva u populaciji od oko 12 miliona dece u Engleskoj daje ukupnu stopu smrtnosti od dve smrti na milion dece.

Trenutni podaci pokazuju da je od početka pandemije 128.301 osoba u Velikoj Britaniji umrla 28 dana od pozitivnog testa na koronavirus.

Naučnici su, osim toga, u obzir uzeli svu decu i mlade ljude u Engleskoj koji su do februara 2021. završili na hitnom prijemu u bolnici. Otprilike 5.800 dece primljeno je s virusom, u poređenju sa oko 367.600 onih koji su primljeni iz drugih razloga.

Oko 250 zahtevalo je intenzivnu negu, a 690 dece primljeno je zbog retkog upalnog stanja povezanog s covidom, nazvanog dečji upalni multisistemski sindrom (PIMS-TS).

Iako su apsolutni rizici još uvek mali, deca s višestrukim zdravstvenim stanjima i mladi sa srčanim i neurološkim bolestima bili su najugroženiji.

Vodeći istraživač prof. Russell Viner rekao je da složene odluke o vakcinisanju i zaštiti dece zahtevaju saradnju i doprinos različitih strana.

Ali, rekao je da ako postoje odgovarajuće vakcine njihova istraživanja sugeriršu da bi određene grupe dece mogle imati koristi od vakcinisanja.

– Mislim da bi prema našim podacima, i po mom ličnom mišljenju bilo vrlo razumno vakcinisati brojne grupe koje smo proučavali i koje nemaju posebno visok rizik od smrti, ali znamo da je njihov rizik od razvoja teške bolesti i dolaska na intenzivnu negu veći nego kod opšte populacije – iako još uvek nizak, kazao je Viner.

Dodao je da bi pri donošenju odluke trebalo uzeti u obzir i dalje podatke o vakcinama koji se očekuju od drugih zemalja, uključujući SAD i Izrael.

Doktorka Elizabeth Whittaker s Kraljevskog koledža za pedijatriju i dečje zdravlje i Imperial Collegea u Londonu rekla je kako je ohrabrujuće što u bolnici imaju vrlo malo dece kojoj je zaista loše.

“Iako se ovi podaci odnose na februar 2021., stanje se u poslednje vreme nije promenilo s pojavom varijante delta. Nadamo se da će ovi podaci umiriti decu i mlade i njihove porodice”, kazala je.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

46 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

horoskop

Dnevni horoskop za 09. jul 2021. godine

Hrvatska: Pacijent ispao iz sanitetskog vozila, udario glavom i preminuo