in ,

Identifikovan u Kolumbiji: SZO prati novi soj virusa, nazvali su ga “Mu”

Nova varijanta sa naučnim nazivom B.1.621 za sada je dobila klasifikaciju “varijanta koju treba pratiti”, navela je SZO u svom nedeljnom epidemiološkom biltenu o evoluciji pandemije korona virusa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) prati novu varijantu korona virusa, nazvanu “Mu”, koja je prvi put identifikovana u Kolumbiji u januaru, saopštila je kasno sinoć ta organizacija UN.

Nova varijanta sa naučnim nazivom B.1.621 za sada je dobila klasifikaciju “varijanta koju treba pratiti”, navela je SZO u svom nedeljnom epidemiološkom biltenu o evoluciji pandemije korona virusa.

SZO je precizirala da ta varijanta ima mutacije koje bi mogle da ukažu na rizik od rezistencije na vakcinu, i naglasila da su potrebne dodatne studije o ispitivanju karakteristika tog soja korona virusa.

Svi virusi, uključujući i korona virus (SARS-CoV-2) vremenom mutiraju. Većina mutacija ima mali ili nikakav uticaj na svojstva virusa.

Međutim, određene mutacije mogu da utiču na karakteristike virusa, kao što su lakše širenje, težina simptoma ili efikasnost vakcine, lekova i drugih alata za otkrivanje prisustva virusa.

SZO je od pojave korona virusa i sojeva tog virusa odlučila da imenuje varijante. Trenutno su četiri soja korona virusa zabrinjavajuća, među kojima soj Alfa prisutan u 193 zemlje i Delta prisutan u 179 država, dok je pod nadzorom pet drugih sojeva od kojih je jedan Mu.

Mu je prvi put otkriven u Kolumbiji u januaru, a kasnije u drugim zemljama Latinske Amerike i u Evropi.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Od koronavirusa umro organizator protesta protiv vakcina, maski i drugih mera

Kako izbeći povratak cigaretama