in ,

VUČIĆ: “Prekinite sa glupostima o čipovima…”

vucic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je na lekare da što pre preporuče da li je i kada potrebno da se krene sa davanjem treće doze vakcine protiv koronavirusa i za koje građane i pozvao građane da se vakcinišu jer broj novozaraženih sve više raste. Srbija trenutno ima rezerve od milion i trista hiljada vakcina. Do okrobra stižu i vakcine drugog američkog proizvođača Moderne, međutim, interesovanje među građanima koji još nisu vakcinisani izuzetno je malo.

Nameru države da započne imunizaciju trećom dozom vakcine za Covid-19 umesto Kriznog štaba i Ministarstva zdravlja saopštio je predsednik Republike Srbije. Treća doza bi se davala onima koji posle primljene druge doze ipak nisu razvili dovoljan broj antitela.

“Nemamo problem sa vakcinama. Samo vas molim da vi donesete odluku kad idemo na treću dozu. Da li se vakcine mešaju ili ne? To mora struka da kaže. I da zamolim one ljude koji se nisu vakcinisali. Ne znači da se nećemo razboleti, ako se vakcinišemo, ali imaćemo 95 posto više šanse da preživimo“, kazao je Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić krivi antivaksersku kampanju

On krivi antivaksersku kampanju za to što je vakcinacija gotovo stala na 49 posto vakcinisane populacije i pored toga što vakcina ima.

„Ali, vas kao Boga molim da razumete da se nama, koji smo vakcinisani, nije desilo ama baš ništa. Prekinite da govorite gluposti o čipovima jer kada tu priču pričate nekoga ćete da ubijete tom pričom“, rekao je Aleksandar Vučić.

Uvođenje obavezne vakcinacije Srbija želi da izbegne, ako je ikako moguće.

“U ovom trenutku ne mogu da podržim diskriminatorne mere. To ne znači da nećemo imati izbora nego da to uradimo negde u budućnosti“, kaže predsednik.

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša upozorava na iskustvo Kipra koji ima sličan procenat vakcinisanih kao Srbija, čak i bolji, ali se delta soj ipak širi.

Polovina građana Srbije nije vakcinisana

„Verovatno vas zanima kako je to moguće, ako imaju više vacinisanih nego u Srbiji. Ako pogledate situaciju u Srbiji, ako je vakcinisano 45 posto ljudi, još uvek imate više od polovine ljudi koji nemaju zaštitu i među tim ljudima zaraza se može jako brzo proširiti“, rekao je šef kancelarije WHO-a u Srbiji.

U oktobru će u Srbiji biti dostupna i druga RNK vakcina – farmaceutske kuće Moderna. U međuvremenu počeće i punjenje kineske Sinopharm vakcine u Srbiji, prenosi N1.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

horoskop

Dnevni horoskop za 15. jul 2021. godine

HOROR U NEMAČKOJ: Najmanje 59 mrtvih, traga se za 1.300 ljudi, šokantni snimci s lica mesta…(VIDEO)