in ,

Ni deset dana od početka festivala Exit, sa desetinama hiljada posetilaca, nema povećanja broja zaraženih, utvrdili novosadski epidemiolozi

exit

U protekle dve nedelje u Novom Sadu je sprovedena naučna studija kako bi se procenio uticaj festivala EXIT na širenje virusa covid-19, kao i nivo efikasnosti bezbednosnog protokola „Sigurni događaji Srbija“, koji strogo se primenjuje na Exitu. Istraživanje je organizovalo stručno osoblje Doma zdravlja Novi Sad i udruženje Projekt Lab, na čelu sa šefom istraživačkog tima, epidemiologom doc. dr. Marijom Milić.

  • Kako bi se ispitao rizik od zaraze novim koronavirusom tokom posete masovnom događaju, i u situaciji kada se primenjuju sve preventivne mere i kada se od svih posetilaca zahteva da budu u potpunosti vakcinisani ili da imaju negativan test na koronavirus, odlučeno je da tokom EXIT festivala sprovedu naučna istraživanja i tako iskoriste jedinstvenu priliku da steknu nova naučna saznanja o virusu. Dosadašnji preliminarni rezultati ukazuju da među učesnicima istraživanja nije bilo pozitivnih rezultata, a detaljniji rezultati očekuju se uskoro – rekao je doc. dr. Milić.

Od skoro 20.000 stranaca, samo je jedan strani posetilac bio pozitivan na virus


Ukupno 345 ispitanika podeljeno je u dve grupe – vakcinisane i one koji su na festival ušli sa negativnim testom. Testirani su pre ulaska na festival, od 8. do 10. jula, a pozitivna je bila samo jedna osoba, koja je naravno bila sprečena da uđe na festival. Testiranje je ponovljeno nakon sedam dana, od 15. do 17. jula, a rezultati su više nego ohrabrujući – u obe grupe niko nije bio pozitivan na covid-19!

  • Uz rigoroznu kontrolu ulaska, očekivali su se takvi rezultati istraživanja. Konačna analiza će potrajati, ali već se može reći, kako na osnovu istraživanja, tako i na osnovu dnevnog broja novozaraženih u Novom Sadu, da EXIT festival nije mesto masovne zaraze virusom – rekao je direktor novosadskog Doma zdravlja Veselin Bojat.

Još jedan uverljiv dokaz da na Exitu nije došlo do masovnog širenja virusa je činjenica da ni 10 dana nakon početka festivala nije došlo do značajnijeg pogoršanja epidemiološke situacije u Novom Sadu i da je svakodnevno kretanje virusa u periodu od 8. do 19. jula u ovom gradu se u proseku ne razlikuje od ostatka Srbije. Još jedan pokazatelj da na Exitu nije bilo masovne zaraze virusom su preliminarni podaci da je od skoro 20.000 stranaca, od kojih je većini bio potreban PCR test za povratak u zemlju porekla, samo jedan strani posetilac bio pozitivan na virus.

U Evropi je do sada sprovedeno više studija o manjim događajima, a sve su takođe pokazale da, s tim ograničenjima, koncerti i festivali nisu rizična mesta za prenos covid-19. Istraživanje na Exitu prvo je sprovedeno na masovnom događaju kojem je prisustvovalo desetine hiljada ljudi, pa se očekuje da će njegovi rezultati biti jedan od ključnih argumenata u borbi za vraćanje velikih događaja širom sveta.

Istraživanja dokazuju da se i u pandemiji može naći model po kojem se i najmasovnija dešavanja mogu odvijati potpuno sigurno, kaže direktor festivala Dušan Kovačević.

  • Istraživanje sa Exita dokazuje da se i tokom pandemije može naći način i model prema kojem se i najmasovniji događaji mogu odvijati potpuno sigurno. Ovo istraživanje je naš doprinos borbi čitave muzičke industrije za daleko bolji tretman u evropskim i svetskim zemljama nego što je to bio slučaj do sada. Dokazali smo da smo nepravedno optuženi i da više nema argumenata i opravdanja koja mogu da dozvole okupljanja na sportskim događajima, u kafićima ili tržnim centrima, a ne na koncertima i festivalima. Pozivam celu našu industriju da se, kao i u Srbiji, udružimo i borimo za pošten tretman naše scene na svetskom nivou – rekao je osnivač i direktor EXIT festivala Dušan Kovačević.

Mere ograničenja ulaska na Exit su strogo primenjivane, bilo je više od 16.111 provera digitalnih zelenih sertifikata, od kojih je čak 95% imunizovano vakcinacijom. Za sve one koji nisu imali digitalni zeleni sertifikat, organizovan je besplatan test. Za pet dana testirano je 18.336 ljudi, a 10 ili 0,05 odsto testiranih bilo je pozitivno. Naravno, nije im bilo dozvoljeno da uđu na festival, ali medicinski radnici su se pobrinuli za njih. Posetioci iz inostranstva provereni su u skladu sa dokumentacijom sa kojom su ušli u Srbiju, što je u mnogim slučajevima bio PCR test.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

demokratski front

DF: Od danas Krivokapić i Bečić preuzimaju odgovornost za sve što se desi, jer ne žele da uvaže većinu od 27 poslanika koji traže novu Vladu!

capitol hill

Izrečena prva zatvorska kazna za nerede u Kongresu