in ,

Samoubistva dece dostigla nezabeleženi rekord u Japanu

Japan je tokom školske godine u 2020. godini zabeležio 415 samoubistava među školarcima od 6 do 18 godina – najveći broj od 1974. godine, otkad se vodi evidencija

Samoubistva među japanskom decom školskog uzrasta dostigla su rekordni nivo tokom prošle školske godine, prema izveštaju ministarstva obrazovanja.

Japan je tokom školske godine u 2020. godini zabeležio 415 samoubistava među školarcima od 6 do 18 godina – najveći broj od 1974. godine, otkad se vodi evidencija, prenosi CNN.

Iza samoubistava stoji niz faktora, uključujući porodične probleme, loše školske rezultate, odnose s drugom decom i bolest, objavio je japanski javni servis NHK.

Razlog za više od polovine samoubistava prijavljenih prošle školske godine bio je nepoznat, saopšteno je iz NHK-a.

Ta brojka je bila 31 posto veća u odnosu na prethodnu školsku godinu, kada je samoubistvo izvršilo 317 učenika.

– Porast broja samoubistava je nešto što ukazuje na alarmantnu situaciju – rekao je za NHK Eguchi Arichika, šef odseka za decu i studentska pitanja japanskog ministarstva obrazovanja.

Japansko ministarstvo obrazovanja sprovodi godišnje istraživanje škola na svim nivoima i prikuplja podatke o samoubistvima, maltretiranju i samovoljnim odsustvima iz škole.

Izveštaj objavljen u sredu je takođe otkrio da je više od 190.000 učenika osnovnih i srednjih škola prošle školske godine bilo van nastave 30 dana ili više, naveo je NHK. To je rekordno visoka brojka i porast je za osam posto u odnosu na prethodnu godinu.

– Rezultati pokazuju da je pandemija uzrokovala promene u školskom i porodičnom okruženju i imala uticaj na ponašanje dece – rekao je Eguchi.

Dodao je da ministarstvo želi da olakša pristup načinima na koje ljudi mogu dobiti pomoć i osigurati da deca koja ne mogu da pohađaju školu mogu nastaviti da uče.

Nije još uvek jasno koliko su zatvaranje i izolacija tokom pandemije doprineli povećanju izostanaka iz škole. Osnovne i srednje škole bile su zatvorene u Japanu od marta do kraja maja 2020. godine. Japanska školska godina počinje u aprilu i završava se u martu naredne godine.

Istraživanje je pokazalo da je oko 30.000 učenika bilo udaljeno iz škole 30 ili više dana zbog zabrinutosti oko pandemije koronavirusa, objavio je NHK.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavljen identitet muškarca koji je izveo napad u Norveškoj

Ženi ubacio kobru u krevet, dobio dvostruki doživotni zatvor