in

Naučnici: Odložite davanje druge doze vakcine Pfizer, dovoljna je jedna

vakcina fajzer

NAUČNICI su pozvali vlade da odlože primenu druge doze Pfizer-BioNTech-a protiv korona virusa, jer je njegova visoka efikasnost od 92,6 odsto već pokazana nakon prve doze.

Kanadski epidemiolog Danuta Skovronski i Gaston De Serres, profesor na kanadskom Medicinskom fakultetu Univerziteta Laval, u radu objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine kažu da su njihovi nalazi zasnovani na dokumentaciji koju je Pfizer predao američkoj administraciji za hranu i lekove.

U slučaju druge vakcine zasnovane na messenger RNA – one kompanije Moderna Inc, utvrđeno je da je nakon prve doze efikasnost 92,1 odsto, pišu Skovronski i De Serres.

„Malo dodatne koristi od druge doze“

Upozoravaju da još nije poznato koliko traje zaštita koju pruža jedna doza vakcine zasnovane na RNK, ali ističu da davanje druge doze mesec dana nakon prve pruža „male kratkoročne dodatne koristi“.

„S obzirom na trenutni nedostatak vakcine, odlaganje druge doze je pitanje nacionalne bezbednosti koja bi, ako se zanemari, sigurno rezultirala hiljadama hospitalizacija i smrtnih slučajeva zbog kovida-19 tokom zime u SAD-u“, pišu autori.

Pfizer preporučuje davanje dve doze u intervalima od 21 dana za svoju vakcinu i još uvek nije testirao druge programe vakcinacije, rekavši da je odluka o davanju samo jedne doze stvar zdravstvenih vlasti.

„Mi iz kompanije Pfizer verujemo da zdravstvene vlasti moraju ispitati druge rasporede vakcinacije kako bi osigurale da vakcine pružaju najveću moguću zaštitu“, dodala je kompanija.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Potresno Đukino pismo

Đoković ubedljivo do finala Australian Opena