in

Novi talas korone označen “pandemijom nevakcinisanih”

Nedavna studija vladinih podataka pokazala je da je stopa hospitalizacije među nevakcinisanim odraslim osobama 17 puta veća nego među potpuno vakcinisanim

Ovog leta ponovni talas korone vladini službenici američkog predsednika Bajdena označili su kao “pandemiju nevakcinisanih”.

Nedavna studija vladinih podataka pokazala je da je stopa hospitalizacije među nevakcinisanim odraslim osobama 17 puta veća nego među potpuno ovakcinisanim. Ipak, čini se da taj podatak ne menja mišljenje i odluku među nevakcinisanim osobama. I ne pokazuje infekcije koje se javljaju među potpuno vakcinisanim. To je navelo zdravstvene radnike da preporuče povratak maskama i dalje vakcinisanje, prenosi Associated Press (AP).“

Istina je da su nevakcinisani najveći pokretač, ali ne smemo zaboraviti da su i vakcinisani deo toga, delom i zbog delta varijante”, rekao je dr. Eric Topol, profesor molekularne medicine u Scripps Research -u u La Jolli u Kaliforniji.

“Pandemija očigledno uključuje sve ljude, ne samo nevakcinisane”, reko je Topol, ukazujući na Louisianu, gde podaci države ukazuju na to da je gotovo 10 posto hospitalizovanih pacijenata vakcinisano.

Oglašavanje “pandemijom nevakcinisanih” moglo bi imati neželjene posledice stigmatizacije, dodao je.

“Ne bi trebalo ih označavamo kao isključivi problem”, rekao je Topol.

Umesto toga zvaničnici bi trebalo da istaknu dezinformacije o vakcinama, rekao je dr. Peter Hotez, dekan Nacionalne škole za tropsku medicinu na Bayloru. “Ne moramo kriviti te osobe”, rekao je Hotez. “Ljudi na koje moramo ciljati su dostavljači dezinformacija i moramo priznati da su i sami nevakcinisani žrtve dezinformacija.”

Anketa Centra za javna pitanja The Associated Press (NORC) pokazala je da je 45 posto odraslih osoba koje još nisu primile vakcinu reklo da je definitivno neće primiti, a 35 posto verovatno neće. Gotovo 2 od 3 (64 posto) nevakcinisanih odraslih osoba reklo je da nemaju poverenja da su vakcine efikasne protiv mutacija poput delta varijante, iako podaci javnog zdravstva pokazuju da vakcina drastično smanjuje rizik od ozbiljnih bolesti, hospitalizacije i smrti.

Samo tri posto nevakcinisanih odraslih osoba reklo je da će se definitivno vakcinisati.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vladika Joanikije

Mitropolit Joanikije kraj ćivota Svetog Petra Cetinjskog: Bogom zaklinjem sve, da se očuva mir i bratska sloga u Crnoj Gori! (VIDEO)

Komite pokušale da upadnu u Cetinjski manastir! (VIDEO)