in

Mitropolit Joanikije kraj ćivota Svetog Petra Cetinjskog: Bogom zaklinjem sve, da se očuva mir i bratska sloga u Crnoj Gori! (VIDEO)

Vladika Joanikije

Njegovo visokopreosveštenstvo izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kraj ćivota Svetog Petra Cetinjskog obratio se povodom predstojećeg ustoličenja na Cetinju i njegovu izjavu prenosimo u celosti:

-Pomaže Bog svima i blagoslov i molitve Svetoga Petra Cetinjskoga i Svetoga Jovana Krstitelja i mir od ove svetinje svim vjernima, cijeloj Crnoj Gori!

Povodom mog ustoličenja želim samo da kažem nekoliko stvari.

Kontinuitet Zetske episkopije, potom Mitropolije, iz koje je nastala Mitropolija crnogorsko-primorska, toliko je jasan i toliko ubjedljiv. NJega svjedoče zetski episkopi i mitropoliti, a kasnije i mitropoliti crnogorski i crnogorsko-primorski. Ja sam 56. episkop i mitropolit ove Svetosavske mitropolije koja je ustanovljena prije 800 godina, a 41. mitropolit crnogorsko-primorski koji se istoličava u Cetinjskom manastiru. Nijedan kontinuitet u Crnoj Gori nije toliko jasan kao ovaj, nijedno pravo nije toliko jasno i blistavo i neporecivo kao ovo. Pravo na ustoličenje u ovoj svetinji pripada ne samo meni, nego cijelom sveštenstvu, monaštvu i vjernom narodu Mitropolije crnogorsko-primorske. Ako neko osporava to pravo, a posebno oni koji se stalno pozivaju na državu kao zastupnici i čuvari države, neka pokušaju da to pravo ospore putem zakona i putem legitimnih institucija i procesa, koji se mogu tim povodom pokrenuti.

Naravno, ovog puta ja želim, i Bogom zaklinjem sve, da se očuva mir i bratska sloga u Crnoj Gori. Ustoličenje Mitropolita je u ovom slučaju isključivo vjerski čin i njemu ne treba pridavati nikakve političke oznake. U ovoj više nego napetoj situaciji na Cetinju i u Crnoj Gori, mi smo željeli da maksimalno doprinesemo miru i stabilnosti Crne Gore, da se ne zapodjeva svađa i razdor među braćom, posebno ne na Cetinju. I zbog toga smo prihvatili preporuke pametnih ljudi, dobronamjernih, da ovaj skup bude isključivo vjerskoga karaktera, da ga smanjimo, ali da se nikako ne izgubi njegova suština. Biće sveštenstvo, biće predstavnici crkvenih opština i nekoliko gostiju i to je sve što se tiče našega skupa. Ali i pored te skromnosti, ovaj će skup biti i miran i blagosloven, i nadamo se, da će zaista se ispuniti naša želja, da sve prođe mirno i da svako ko dođe toga dana na Cetinje ponese mir u svojoj duši, a ne mržnju i rat.

Dolazi nam Njegova svetost Patrijarh srpski g. Porfirije, da posjeti Crnu Goru i da donese mir i blagoslov Crnoj Gori, kao i svi njegovi prethodnici, a veliki broj srpskih patrijaraha je kroz istoriju posjećivao i Crnu Goru i Cetinjski manastir. Ja sam ovdje hirotonisan uz blagoslov našeg blaženopočivšeg Mitropolita rukom svetog Patrijarha Pavla, prije pune 22 godine ovdje u Cetinjskom manastiru. Ovog puta imamo važne goste i pozivam sve da u miru i sa radošću dočekamo ugledne goste iz drugih pomjesnih pravoslavnih svetih Božjih crkava, koji nam dolaze na ustoličenje.

Dolaze nam predstavnici, arhijereji Božiji, iz Jerusalimske patrijaršije, iz Ruske pravoslavne crkve, Ukrajinske pravoslavne crkve, Ruske zagranične crkve, Poljske pravoslavne crkve, Bugarske pravoslavne crkve, Pravoslavne crkve čeških i slovačkih zemalja i Albanske pravoslavne crkve, može biti da će doći još neki drugi važni gosti iz drugih pomjesnih crkava.

Mi želimo da Cetinje bude grad u koji se rado dolazi, a ne grad koji se zbog incidenata i raznih problema zaobilazi. Cetinjski manastir je mjesto gdje se mirimo i ustoličenje episkopa, mitropolita, treba da donese mir i spokoj i ovome Svetome hramu i cijelom narodu u Crnoj Gori. To je naša želja.

Neka Božji blagoslov, blagoslov desnice Svetoga Jovana Krstitelja i sila Časnoga i životvornoga krsta, blagoslov Svetoga Petra Cetinjskoga bude na svima, na svim vjernim, na svim građanima Crne Gore i na cijeloj Crnoj Gori. Amin, Bože daj i sada i uvijek i u vjekove vjekova. Amin!- poručio je Mitropolit Joanikije iz Cetinjskog manastira.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sputnik V

Odobrene Sputnjik vakcine proizvedene u Torlaku: Istog kvaliteta kao u Rusiji, biće ih dovoljno za celi region

Novi talas korone označen “pandemijom nevakcinisanih”