in

Odobrene Sputnjik vakcine proizvedene u Torlaku: Istog kvaliteta kao u Rusiji, biće ih dovoljno za celi region

Sputnik V

Ruski Institut Gamileja odobrio je za upotrebu 550.000 vakcina “Sputnjik V”, koje su proizvedene na Torlaku, do 13. avgusta.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da je Institut Gamaleja sinoć odobrio upotrebu vakcina sa Torlaka, koje su, kaže, potpuno istog kvaliteta kao vakcine koje su proizvedene u Rusiji.

On je za RTS pojasnio da je kontrolisano 18 parametara po najvećim svetskim standardima i svi su pokazali izvrstan rezultat, dodajući da je kontrolisano 960 uzoraka, po svim svetskim standardima.

Popović je dodao da su vakcine spremne za upotrebu.

– Imamo 550.000 vakcina – 275.000 vakcina komponente 1 i i 275.000 vakcina komponenta 2, spremnih za upotrebu ovde u Srbiji, s oznakom proizvedeno u Srbiji – rekao je Popović.

Kada je reč o izvovu, kaže da će odluku o tome doneti Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić.

– Mi treba da usaglasimo sa ruskim partnerima, da dobijemo od njih odobrenje za izvoz, da se ne bi desilo da i jedni i drugi izvozimo na ista tržišta. Ali, siguran sam da će za RS, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, BiH, za naše komšije sigurno biti ovih vakcina u dovoljnim kolicinama – rekao je Popović.

(Tanjug)

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

horoskop

Dnevni horoskop za 01. septembar 2021. godine

Vladika Joanikije

Mitropolit Joanikije kraj ćivota Svetog Petra Cetinjskog: Bogom zaklinjem sve, da se očuva mir i bratska sloga u Crnoj Gori! (VIDEO)