in

Britanski naučnici: Zaštita od vakcine vremenom slabi

vakcina

Realna je i mogućnost da će se pojaviti novi sojevi

Velika je verovatnoća da s vremenom slabi zaštita koju obezbeđuje vakcina protiv zaraze, pa i od potencijalno teških oblika oboljenja od koronavirusa, pa će kampanje vakcinacije potrajati sledećih godina, rekli su naučnici iz savetodavne grupe britanske vlade, piše Reuters.

“Velika je verovatnoća da s vremenom oslabi imunitet na SARS-CoV2 stvoren vakcinom, pa i za potencijalno teški oblik bolesti, ali verovatno u manjoj meri”, zaključci su iz dokumenta koji razmatra SAGE (naučna savetodavna grupa za vanredna stanja, Scientific Advisory Group for Emergencies).

“Prema tome, verovatno je da će se tokom mnogih sledećih godina nastaviti kampanje vakcinacije protiv SARS-CoV-2 , ali sada ne znamo koja će učestalost dovakcinisanja biti optimalna da bismo zaštitili ranjive od covida”, kažu naučnici.

Realna je mogućnost da će se pojaviti novi sojevi

Dokument naslovljen “Koliko dugo će vakcine štititi od covida?” sastavili su istaknuti virolozi i epidemiolozi iz više ustanova – Kraljevskog koledža iz Londona (Imperial College London), Univerziteta Birmingham i Zavoda za javno zdravlje England (Public Health England).

Britanija je odobrila i koristi vakcine tri proizvođača – Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech i Moderna. Stvarni podaci pokazuju da vakcine štite 95 posto ili više od varijante alfa, koja je dominirala Britanijom početkom ove godine, tvrde naučnici, ali sposobnost vakcine da zaštite od infekcije i prenošenja na druge osobe je manja.

U zasebnom izveštaju za britansku vladu od 22. jula naučnici kažu da postoji realna mogućnost da će se pojaviti novi sojevi koji bi mogli izazvati teža oboljenja ili slabiti učinak vakcina koje su sada na raspolaganju. Pojava tih novih sojeva virusa mogla bi voditi jačim kontrolama i zatvaranjima s negativnim posledicama po ekonomiju.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Koliko pešačiti dnevno da bi gubili kilograme

horoskop

Dnevni horoskop za 03. avgust 2021. godine