in

SRAMNO: Gradonačelnik Cetinja pozvao mitropolita Joanikija da se ustoliči negde drugo

kascelan

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan rekao je da ustoličenje mitropolita Joanikija, koje je zakazano za 4. septembar u crnogorskoj prestonici, ” vredja nacionalna i religijska osećanja pravoslavnih Crnogoraca” i pozvao ga da na nekom drugom mestu primi mitropolitsko zvanje.

„Niko, niti državna vlast, niti verska zajednica koja je u Cetinjskom manastiru, a koji je vlasništvo prestonice Cetinje, ne smeju zanemariti tu činjenicu, ali ni to da je najavljeni događaj ustoličenja mitropolita visoko rizičan i da su već sada tenzije veoma podignute“, rekao je Kašćelan.

On je pozvao Joanikija (Mićovića) da pokaže mudrost, razboritost i poniznost u Hristu, pa da u miru i dostojanstveno, na nekom drugom mestu, primi mitropolitsko zvanje.

Kašćelan je u pismu naveo da razume nezadovoljstvo građana zbog najavljenog ustoličenja na Cetinju i pozvao ih da budu dostojanstveni i razboriti ukoliko se događaj zaista organizuje tamo.

„Verujem da će razum prevladati i da će ceremonija biti organizovana na drugom mestu, jer je sve drugo, po mom sudu, igranje s vatrom koja bi mogla da ima dalekosežne posledice po sve“, zaključio je on.

Kašćelan je u otvorenom pismu javnosti naveo da je crnogorsko društvo zabrinjavajuće polarizovano i da je najavljeno ustoličenje Joanikija Mićovića za mitropolita crnogorsko-primorskog u Cetinjskom manastiru dodatno iskomplikovalo već složenu situaciju.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

monahinje

Kako je nastao snimak monahinja koje se vesele – ovo je najveći paradoks

talibani

Dramatično obraćanje generalnog sekretara UN-a