in ,

Dramatično obraćanje generalnog sekretara UN-a

talibani

Pod talibanskom vlašću između 1996. i 2001. žene nisu mogle da rade, a devojčicama nije bilo dopušteno da pohađaju školu.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je talibane da odmah zaustave ofanzivu u Afganistanu i upozorio je da “Afganistan izmiče kontroli”.

“Ovo je trenutak da se zaustavi ofanziva. Ovo je trenutak da se pokrenu ozbiljni pregovori. Ovo je trenutak da se izbegne produženi građanski rat ili izolacija Afganistana”, rekao je Guteres novinarima u Njujorku.

Talibanski militanti su do petka zauzeli tri velika afganistanska grada i celi niz pokrajinskih prestonica, beležeći velike vojne uspehe poslednjih nedelja na terenu, a takođe stežu obruč oko Kabula čija je sudbina sada neizvesna.

Guteres je pozvao sve strane da učine više kako bi zaštitili civile.

Takođe je rekao da je “duboko uznemiren zbog prvih naznaka da talibani uvode teška ograničenja ljudskih prava u područjima koja su pod njihovom kontrolom, a posebno prava žena i novinara”.

“Posebno su zastrašujući i srceparajući izveštaji o otimanju teško stečenih prava afganistanskim devojčicama i ženama”, rekao je.

Pod talibanskom vlašću između 1996. i 2001. žene nisu mogle da rade, a devojčicama nije bilo dopušteno da pohađaju školu. Žene su morale da pokrivaju lica i da uvek imaju pratnju muškog rođaka ako su želele da izađu iz kuće.

Ujedinjene nacije prate i procenjuju bezbednosnu situaciju u Afganistanu “iz sata u sat” i sele deo osoblja u Kabul, ali nikoga ne evakuišu iz zemlje, rekao je portparol UN-a ranije u petak.

UN ima oko 3000 lokalnog osoblja i tristotinak međunarodnog na terenu u Afganistanu, kazao je novinarima portparol Stephane Dujarric.

Sjedinjene Države šalju oko 3000 dodatnih vojnika kako bi pomogli u evakuaciji osoblja američke ambasade, a Britanija raspoređuje oko 600 vojnika za evakuaciju svojih građana. Većina od 3000 američkih vojnika trebalo bi da dođe do kraja vikenda, saopštio je u petak Pentagon.

Druge ambasade, uključujući ambasade Holandije, Nemačke i Norveške, kao i humanitarne organizacije saopštile su da takođe izvlače svoje ljude.

Od početka godine gotovo 400.000 ljudi raseljeno je zbog sukoba širom Afganistana, saopštili su iz Ujedinjenih nacija. Dujarric je rekao da je 10.350 interno raseljenih osoba došlo u Kabul u razdoblju od 1. jula do 12. augusta.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

kascelan

SRAMNO: Gradonačelnik Cetinja pozvao mitropolita Joanikija da se ustoliči negde drugo

sinisa kovacevic

Siniša Kovačević: “Lično sam video Velju Nevolju kod Vučića”