in ,

Nemačka neće pomagati Afganistanu ako talibani uvedu šerijatski zakon

Talibani su u šest dana osvojili osam provincijskih prestolnica u Afganistanu, brzinom koja je iznenadila američke zvaničnike.

Nemačka neće davati finansijsku podršku Afganistanu ako talibani nakon preuzimanja te države uvedu šerijatski zakon, rekao je u četvrtak nemački ministar spoljnih poslova.

„Dajemo 430 miliona evra svake godine, ali nećemo dati ni centa ako talibani preuzmu državu i uvedu šerijatski zakon“, rekao je Heiko Maas za radio ZDF.

Afganistanske snage bore se protiv talibana koji su osvojili većinu države.

Američki obaveštajci smatraju kako bi unutar idućih 90 dana mogli osvojiti i prestonicu Kabul.

Talibani su u šest dana osvojili osam provincijskih prestolnica u Afganistanu, brzinom koja je iznenadila američke zvaničnike.

Talibani sad kontrolšu 65 posto afganistanskog teritorija, a prete osvajanjem još 11 provincijskih središta, kazao je u utorak evropski zvaničnik.

Nemačka ministarka obrane odbacila je u ponedeljak pozive da se njeni vojnici vrate u Afganistan nakon što su talibani zauzeli Kunduz, grad u kojem su nemačke trupe bile stacionirane 10 godina.

Nemačka je imala drugi najveći vojni kontingent u Afganistanu nakon SAD-a, a neki članovi konzervativne stranke, kojoj pripada i ministarka Annegret Kramp-Karrenbauer, traže da nemački vojnici učestvuju u intervenciji protiv talibana.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

horoskop

Dnevni horoskop za 12. avgust 2021. godine

vatrogasci

Hvala, bratska Srbijo: Zahvalnost Grka, sa rukom na srcu (VIDEO)