in

MITROPOLIT JOANIKIJE IMA PORUKU ZA PROTIVNIKE: “A gde bih se ja to drugo ustoličio? Hoću li njih da pitam, njih koji me truju mržnjom svakodnevno…”

Cetinjska skupština je juče zatražila od Uprave policije da zabrani ustoličenje mitropolita na Cetinju, a danas se oglasio i predsednik Ðukanović apelom da se taj čin izmesti van Cetinja.

Mitropolit Joanikije
Mitropolit Joanikije

Izabrani mitropolit crnogorski primorski, čije ustoličenje je u prisustvu patrijarha srpskog Porfirija, planirano za 5. septembar u Cetinjskom manastiru, poručio je danas da svetosavski tron na Cetinju pripada Mitropoliji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i da će se tamo ustoličiti.

Najavljeno ustoličenje već nedeljama podiže tenzije u crnogorskom društvu, zbog protivljenja tom činu opozicionih stranaka predvođenih najuticajnijom DPS Mila Ðukanovića, dela nevladinih organizacija i pojedinaca.

Cetinjska skupština je juče zatražila od Uprave policije da zabrani ustoličenje mitropolita na Cetinju, a danas se oglasio i predsednik Ðukanović apelom da se taj čin izmesti van Cetinja.

Mitropolit Joanikiije u besedi nakon liturgije u manastiru Morača, povodom crkvenog praznika i slave tog manastira Velike Gospojine, poručio je protivnicima njegovog ustoličenja da je to što rade „podmuklo i tužno“, navodi Nova.rs.

“A gde bih se ja to drugo ustoličio? Hoću li njih da pitam gde ću se ustoličiti, njih koji me truju mržnjom svakodnevno…“, upitao je Joanikije, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Poručio je da neće da traži drugo mesto za svoj tron osim onoga koji su, kako je rekao, Gospod i Sveti Petar Cetinjski utvrdili, a koji pripada Mitropoliji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

„To je svetosavski tron”, rekao je Joanikije i poručio takođe da niko nema pravo da od Mitropolije traži da njegovo ustoličenje bude odloženo.

Istakao je da je Mitropolija učinila sve da doprinese da toga dana ne bude svađe i sukoba ili, kako je rekao, ne daj Bože, nečeg još goreg.

„Učinili smo sve da se ova svečanost obavi po zakonu hrišćanskom a da bude skromna. I pozivamo sve na mir, na skromnost i na bratsku ljubav. I nadam se da razumete, jer nismo hteli ni drugu stvar da dopustimo: da se ovaj isključivo crkveni događaj i čin podređuje bilo kojoj politici, niti da se za njega vezuje i lepi politika, niti da mu se daje drugačiji značaj od onoga što on ima”, rekao je Joanikije.

Rekao je i da nije tačno da je narodu zabranjeno da učestvuje u tom događaju, već je, kazao je, Mitropolija zamolila narod da dođu predstavnici svih crkvenih opština u Crnoj Gori, celo sveštenstvo i da se, naravno, tog dana vrše službe Božje, jer je to događaj za celu Crkvu, po svim gradovima u Crnoj Gori.

„Dolazi nam Njegova Svetost Patrijarh srpski, novoizabrani, gospodin Porfirije koga ćemo svečano dočekati u Podgorici, naravno i na Cetinju. Dolaze nam i gosti iz drugih pomesnih crkava i to je nama velika čast”, rekao je i dodao da bi to da je sreće bila čast i za Cetinje..

Poručio je da bi to, “da je sreće, bila čast i za Cetinje”.

Najavio je dolazak predstavnika Jerusalimske patrijaršije, Ruske pravoslavne crkve i svetoga Kijeva, Bugarske i ostalih pravoslavnih crkava.

Dodao je da su dolazak najavili i potvrdili i biskupi Rimokatoličke crkve sa Primorja, jer je, podsetio je, i on bio na ustoličenju biskupa kotorskog, a pozvani su i predstavnici drugih verskih zajednica.

Protivnike njegovog ustoličenja je pozvao i da, kako je kazao, ne srljaju u prokletstvo.

“Ako neće mir, onda će uzeti prokletstvo. A ko neće da uzme mir Božji, onda će uzeti prokletstvo Svetoga Petra“, poručio je Joanikije.

Uveren je da će ljudi shvatiti i da će razum i bratska ljubav prevladati, te da će „tako zablistatii novo lice Crne Gore”.

Naveo je da ti razdori, za koje kaže da su bratski u Crnoj Gori, doživljava sa bolom, ali i da Mitropolija ničim nije doprinela i ne doprinosi toj gradi i toj svađi.

„I nismo se svađali ni sa kim, niti ćemo se svađati. Ali, naravno, ne možemo odustati od onoga što je dato našoj svetoj Crkvi od Svetoga Save pa do dana današnjega”, poručio je Joanikije.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

boris dezulovic

KOLUMNA BORISA DEŽULOVIĆA: “Talibanska Hrvatska”

Matija Beckovic

Bećković: Kosovo je danas još skuplja srpska reč nego što je to bila!