in

Bećković: Kosovo je danas još skuplja srpska reč nego što je to bila!

Za Srbe, Kosovo je najskuplja reč, a budućnost je za sve ljude, pa i za nas, važna. Međutim, kao što vidite, kako vreme prolazi, reč Kosovo sve više poskupljuje i danas nema nikoga na svetu ko ne zna za tu reč. Kosovo je sve skuplja i skuplja srpska reč. Ono unutrašnje Kosovo je mnogo veće od ovog stvarnog, spoljašnjeg, i ono je svuda gde ima našeg naroda.

Matija Beckovic
Matija Bećković

Ovo su reči akademika Matije Bećkovića, koje je izgovorio na 25. pesničkim susretima “Sokolica 2021” održanim u Banjskoj kod Zvečana na Kosmetu. Upravo Bećković je i dobitnik “Pesničkog Uspenija” koje se dodjeljuje na ovim susretima.

Bećković je, u petak uveče, u svojoj besedi, ukazao da se “Kosovo ne može gledati sa zemlje”, jer ono, kako je kazao, i nije na njoj, i podsetio na čuvene stihove: “Polje kao nijedno, nad njim nebo, pod njim nebo”.

– Došao sam da pokažem koliko je Kosovo važno, koliko za Kosovo ništa ne sme da bude teško, koliko još ima prostora da se ćeramo! Kosovo je danas još skuplja srpska reč nego što je to bila onda. Ko bi rekao da će u našem veku ono dostići takvu slavu. Razume se, dočekaćemo mi njegovu slobodu, jer ono ipak, na kraju krajeva, zavisi od nas i ako bude nas biće Kosova. Neko je poklonio nešto što nije njegovo, i oni, umesto da mu kažu “dao si nešto što nije tvoje”, traže od nas da mi to priznamo i da kažemo da to nije naše – zaključio je akademik.

(Novosti)

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

46 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mitropolit Joanikije

MITROPOLIT JOANIKIJE IMA PORUKU ZA PROTIVNIKE: “A gde bih se ja to drugo ustoličio? Hoću li njih da pitam, njih koji me truju mržnjom svakodnevno…”

horoskop

Dnevni horoskop za 29. avgust 2021. godine