in ,

Ko je Olaf Šolc, čovek koji će naslediti Angelu Merkel

Olaf Scholz je aktuelni vicekancelar i ministar finansija Nemačke

Kandidat Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD), koja je tesno pobedila na u nedelju održanim parlamentarnim izborima, Olaf Scholz biće naslednik Angele Merkel na poziciji kancelara države.

Olaf Scholz je aktuelni vicekancelar i ministar finansija Nemačke.

Scholz, koji pripada konzervativnijem krilu stranke, prošle je godine izgubio od predsedničkog dvojca SPD-a Norberta Walter -Borjansa i Saskie Esken na internim izborima za predsednika stranke.

Bivši gradonačelnik Hamburga Olaf Scholz mnogima je zbog nepokazivanja emocija i nedovoljne profiliranosti slovio kao neprikladni kandidat za kancelara.

Njemu su unutar stranke mnogi zamerali preveliku bliskost s demohrišćanima, većim koalicionim partnerom u aktuelnoj vladi kancelarke Angele Merkel i zagovornikom nastavka koalicije s demohrišćanskom Unijom CDU/CSU.

Ono što se smatra Scholzovom prednošću jeste dugogodišnje iskustvo na raznim ministarskim funkcijama i na poziciji gradonačelnika Hamburga.

Severnjačka smirenost i pragmatizam: to su možda dva najčešća opisa SPD-ovog kandidata Olafa Scholza, prenose agencije.

Donedavno su se mogli malo češće čuti i manje laskavi opisi poput “Scholzomata”, zbog prilično uštogljenog stava i mehaničke retorike ili “Betonsko lice” zbog izbegavanja iskazivanja emocija.

Upitni izbor

Mnogima uoči parlamentarnih izbora nije bilo jasno kako je ovaj političar, kojeg čak ni vlastita stranka nije htela za predsednika, uspeo da dođe do pozicije budućeg kancelara jedne od najmoćnijih država sveta.

Ono što je Scholzu išlo u prilog jeste činjenica da su ga zbog njegove uloge u poslednjem kabinetu Angele Merkel i činjenici da ovo dvoje političara izvrsno sarađuju, videli kao najveći garant kontinuiteta politike aktualne kancelarke koju bi većine građana i dalje htela da vidi na istoj poziciji.

S aktualnom kancelarkom ga, kako svedoče njegovi bliski saradnici, vežu i karakterne osobine koje su Angelu Merkel 16 godina održavale na vlasti: suzdržane emocije, promišljenost i sklonost analitičkom pristupu problema. To je očito ono što Nemci cene kod političara.

Kada je prošle godine Socijaldemokratska stranka (SPD) kao prva od stranaka, za mnoge iznenađujuće, Scholza imenovala za kandidata, ministar finansija je najavio kako njegovo kandidovanje nije PR trik nego da on zaista i želi da pobedi. S obzirom na tadašnji rejting SPD-a koji se nalazio pri istorijskom dnu i u nekim trenucima iza Alternative za Nemačku i Zelenih, niko nije obraćao previše pažnje na Scholzove izjave.

SPD već godinama, zapravo od ulaska u posljednju koalicionu vladu Angele Merkel kao manjinski partner, slovi kao stranka u dubokoj krizi na čijem čelu se izmenjuju bezlični i potpuno promašeni kadrovi.

Scholz unutar samog SPD-a nije preterano popularan i spada u onu pragmatičnu struju koja je zagovarala ponovni ulazak u koaliciju s Unijom iako je to stranku gotovo dovelo do samouništenja.

Scholz je i “crvena krpa” za levo krilo SPD-a zbog njegove podrške još uvek spornim reformama tržišta rada koje je sproveo socijaldemokratski kandidat Gerhard Šreder pod kojima je Scholz od 2002. dobio i funkciju glavnog sekretara stranke.

Tipični ‘severnjak’

Scholz iza sebe nema ni neki uzbudljiv životopis: tipično dete posleratne Zapadne Nemačke, Scholz je rođen 1958. u Osnabrucku ali već s tri godine se sa porodicom seli u obližnji Hamburg gde je Olaf završio pravni fakultet nakon kojeg je usledila zavidna karijera advokata za radno pravo.

Iako je u SPD ušao već sa 17, njegova ozbiljnija politička karijera je počela tak nakon što je napunio 40 godina. Od tada je u prvoj koalicionoj vladi Angele Merkel dobio funkciju ministra rada, u međuvremenu je bio na čelu grada-savezne pokrajine Hamburg da bi se nakon izbora 2017. ponovo vratio u vladu.

Kako primećuju njegovi biografi, Scholza odlikuju kvaliteti koji se prije svega cene na severu Nemačke među tzv. Hanzeatima, potomcima srednjovekovne ekonomsko-političke tvorevine na koju su severni Nemci još uvijek vrlo ponosni i zbog čega, kako im prebacuju u ostatku Nemačke, na ostatak zemlje gledaju malo s visine.

Sudeći po ispitivanjima javnog mnjenja Scholzu očigledno nisu naškodili ni finansijski skandali oko propale kompanije Wirecard niti istraga oko pranja novca koji se delimično povezuju i s njegovim ministarstvom.

Trenutno Schulz živi u Potsdamu, bogatom istorijskom gradu pored Berlina gde žive mnogi politički i privredni moćnici kojima je obližnji Berlin prenaporan.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kandidat SPD-a za kancelara: Šolc otkrio s kim želi u koaliciju

Milan St. Protić: “Ličnost današnjeg predsednika Srbije je površna, malograđanska i snobovska!”