in

Rusija je proterala diplomate iz EU, Poljska i Nemačka žestoko odgovorile

rusija eu

POLJSKA i Nemačka upozorile su na moguće posledice po Rusiju zbog njene odluke o proterivanju njihovih diplomata.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je žaljenje zbog odluke koju je donela Rusija, da protera poljskog diplomatu iz zemlje i poručilo da je spremno da odgovori ukoliko odluka ne bude promenjena.

Odluka Rusije „dodatno će produbiti krizu u bilateralnim odnosima“, navodi se u saopštenju poljskog ministarstva.

Poljska je pozvala na konsultacije sa ruskim ambasadorom i obavestila ga da dotična gospodja koja je u Rusiji diplomata „samo obavljala svoje profesionalne dužnosti“ u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

Poljska bi mogla da preduzme “odgovarajuće korake” ako Rusija ne promeni svoju “pogrešnu odluku”, dodala je.

Troje diplomata proterano

Rusija je u petak proterala troje diplomata iz Nemačke, Švedske i Poljske zbog učešća u protestima podrške opozicionom aktivisti Alekseju Navaljnom.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su troje diplomata učestvovalo u „ilegalnim demonstracijama“ 23. januara. Takve akcije su nespojive sa statusom diplomata, reklo je ministarstvo.

Berlin je oštro kritikovao odluku Moskve i upozorio da će se suočiti s posledicama.

„Proterivanje doživljavamo kao neopravdanu odluku i verujemo da je to samo još jedan aspekt onoga što trenutno vidimo u Rusiji, koja je daleko od vladavine zakona“, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu sa francuskim predsednikom. Emanuel Makronom.

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas rekao je da je proterivanje bilo “neopravdano” i da bi dodatno oštetilo odnose Rusije i EU.

Portparol švedskog Ministarstva spoljnih poslova ranije je negirala da je njihov diplomata učestvovao u bilo kakvim demonstracijama.

Navaljni osuđen na tri i po godine zatvora

Aleksej Navaljni je najglasniji kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina.

Otrovan je prošlog avgusta u istočnoj Rusiji i prevezen u Nemačku na lečenje. Vratio se u Rusiju krajem januara uprkos upozorenjima ruske vlade da će biti uhapšen.

Osuđen je na tri i po godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne za prevaru koja mu je izrečena 2014. godine, rekli su tužioci.

Odluka o proterivanju diplomata objavljena je nekoliko sati nakon sastanka evropskog ministra spoljnih poslova Josepa Borela sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Moskvi.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Borrel je pozvao ruske vlasti da puste Alekseja Navaljnog, a Lavrov je EU nazvao „nepouzdanim partnerom“.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Milo Djukanovic

Jadnik: Đukanović optužio Beograd za mešanje u unutrašnje odnose, a Evropu za ravnodušnost

Kineski CRBC gradiće kanalizaciju, prečistače voda i deponije širom Srbije