in

Kineski CRBC gradiće kanalizaciju, prečistače voda i deponije širom Srbije

Tomislav Momirović CRBC kanalizacija deponije ugovorIzvor: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i direktor kineske građevinske korporacije CRBC Džang Sjaojuen potpisali su komercijalne ugovore o projektovanju i izgradnji kanalizacione infrastrukture i o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Srbiji.

Projekat izgradnje komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje otpada predviđen je programom „Srbija 2020 – 2025“.

Ugovorima će biti omogućeno projektovanje i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i pumpnih stanica u 65 lokalnih samouprava na 73 lokacije, kao i sanacija ili izgradnja regionalnih deponija na šest lokacija.

Rok za svaki projekat iznosi 39 meseci, računajući i probni rad, a od dana izdavanja prve građevinske dozvole u bilo kojoj opštini počinje da teče apsolutni rok za izgradnju od pet godina.

Vrednost ugovora je 3,2 milijarde evra.

Izvor: Tanjug

Ministar Momirović rekao je da će se ovim prekinuti neodogovorno postupanje sa otpadnim vodama i da ćemo našoj deci ostaviti lepu Srbiju.

Dodao je da je ovo jedan od najkompleksnijih projekata koje je Ministarstvo radilo i da će se dostići evropski standard.

On je istakao da se sve sprovodi u skladu sa domaćim propisima, ali i evropskim direktivama i da je ugovorom predviđeno angažovanje najmanje 49 odsto domaćih podizvođača, od ukupnog broja podizvođača.

Momirović je dodao da će se Srbija zadužiti i investirati u komunalnu infrastrukturu, a lokalne samouprave će biti korisnici.

Ambasadorka Kine Čen Bo rekla je da Kina poklanja pažnju zaštiti životne sredine i da je kompanija CRBC u potpunosti sposobna da izgradi objekte po evropskim standardima.

Ona je ocenila da su ovi projekti dokaz da je Vlada Srbije posvećena poboljšanju životne sredine.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rusija eu

Rusija je proterala diplomate iz EU, Poljska i Nemačka žestoko odgovorile

Gejmstop: Udar na berzu sa dna