in

Jadnik: Đukanović optužio Beograd za mešanje u unutrašnje odnose, a Evropu za ravnodušnost

Milo Djukanovic

OŽIVLJAVANJEM ideje o velikoj Srbiji žele da promene karakter Crne Gore, koja bi, umesto dosadašnje multietničke, sekularne i proevropske zemlje, postala deo velikosrpskog trougla Beograd-Banjaluka-Podgorica, rekao je Crnogorski Predsednik Milo Đukanović u petak u intervjuu za podgoričku Pobjedu.

Đukanović je istakao da bi tvorci te ideje, koja se sada naziva „srpski svet“, želeli da Crnu Goru podvrgnu genetskom inženjeringu i promeni identiteta i predstave je kao „staru srpsku državu“, koju je navodno formirala Srpska pravoslavna crkva, što je, kao rekao je, „epohalna laž“.

„Nova, sofisticirana faza hibridnog ratovanja“

Predsednik Crne Gore tvrdi da je pre 30 godina međunarodna zajednica reagovala mnogo jedinstvenije, odlučnije i blagovremeno na takve retrogradne političke ideje, ali da ovoga puta to nije slučaj. “Nova, sofisticirana faza hibridnog rata, kojoj je Crna Gora bila izložena tokom 2020. godine, nije stvorena za nas. Ovo je rat protiv Evrope i NATO-a”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, uoči parlamentarnih izbora u avgustu 2020. godine, na kojima je prvi put u tri decenije izgubio vlast, Crna Gora se našla na liniji vatre na kojoj će se naći svaka evropska država u vreme izbora . „Ulogu koja je dodeljena prosrpskom Demokratskom frontu u Crnoj Gori igraće širom Evrope Alternativa za Nemačku, Slobodarska stranka Austrije, Marine Le Pen, Salvini, proruska stranka u baltičkim zemljama“, rekao je Đukanović.

Ponovo je optužio zvanični Beograd za mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore, a sve zbog, prema njegovim rečima, konstruisane opasnosti od ugrožavanja Srba.

Đukanović je ponovio ocene dve linije uticaja velikosrpskog nacionalizma u crnogorskom izbornom procesu, rekavši da iza obe stoji “vlada u Srbiji koja je na taj način služila strateškim interesima Rusije na Balkanu i u Evropi”. Prema njegovim rečima, prva linija je politička, kroz prosrpski Demokratski front, a druga preko Srpske pravoslavne crkve. Cilj takvih akcija je “posrbljavanje Crne Gore i promene u karakteru građanske države”, naveo je crnogorski predsjednik.

„Čitav zapadni Balkan se koleba da li će budućnost Crne Gore biti evropska ili nacionalistička“

Đukanović kaže da se čitav zapadni Balkan još uvek dvoumi da li će budućnost Crne Gore biti evropska ili nacionalistička. Prema Đukanoviću, razlog za jačanje nacionalističkih snaga je, između ostalog, umor EU od proširenja. Naglašavajući da je donedavno Crna Gora bila ubedljiv lider u regionu u pogledu evropskih ambicija i da postoji perspektiva članstva regiona u EU, upozorio je da je procena “zamora od proširenja”, zajedno sa ekonomskom i globalnom krizom, je ozbiljno oslabio proevropsku i reformsku politiku na zapadnom Balkanu.

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori avgusta 2020. godine, stranka crnogorskog predsednika Demokratska partija socijalista izgubila je vlast nakon 30 godina, a novu vladu formirala je opozicija sastavljena od tri koalicije – Za budućnost Crne Gore, premijera Zdravka Krivokapića, Mir je naša nacija, Alekse Bečića, sada predsednika parlamenta, i Crno na belo, Dritana Abazovića, potpredsednika nove vlade.

Nakon crnogorskih izbora, kohabitacija predsednika Đukanovića i nove vlade teško se odvija, a na prve prepreke naišlo se već kod donošenja zakona o slobodi veroispovesti, koji je Đukanović u početku odbio da potpiše, kao što takodje nije pristao da povuče sedam ambasadora koje je nova vlada pokušala da promeni.

Sadašnja opozicija sada tvrdi da nova crnogorska vlada, u saradnji sa Beogradom i Srpskom pravoslavnom crkvom, ugrožava “vitalne nacionalne interese Crne Gore”.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bivši general JNA osuđen na 3 godine zatvora kao špijun

rusija eu

Rusija je proterala diplomate iz EU, Poljska i Nemačka žestoko odgovorile