in

Bivši general JNA osuđen na 3 godine zatvora kao špijun

Viši sud u Beogradu proglasio je u petak bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ), penzionisanog generala Momčila Perišića, krivim za odavanje vojne tajne i osudio ga na tri godine zatvora i dvoje njegovih saradnika na godinu i po dana.

Perišić (77) je osuđen zbog predaje zapisnika sa sastanaka Generalštaba VJ američkom diplomati Dejvidu Džoniju Neiboru u martu 2002. godine kao potpredsednik vlade Srbije. Tokom predaje ih je uhapsila vojna služba bezbednosti. U tom trenutku je to bio diplomatski skandal međunarodnih razmera.

Prema izveštaju medija, Perišić je „predao strogo poverljive dokumente koji govore o učešću pripadnika Jugoslovenske vojske u ratnim operacijama u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj“.

Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković, kao drugooptuženi i trećeoptuženi, osuđeni su na po godinu i po zatvora.

Kako je objašnjeno u presudi, u vreme hapšenja, koji se pozivao na diplomatski imunitet, pronađeni su dokumenti označeni kao „strogo poverljivo“, a pretragom Perišićeve vladine kancelarije pronađeno je 17 diskova sa tajnim vojnim dokumentima, kao i zapisnik sa Kolegijuma Generalštaba VJ 1999. do 2001. godine

Osuđenici su dobili 30 dana za žalbu.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Srbija 4. u svetu po postotku vakcinisanih. Vučić: Proizvodićemo rusku vakcinu

Milo Djukanovic

Jadnik: Đukanović optužio Beograd za mešanje u unutrašnje odnose, a Evropu za ravnodušnost