in

Zatvor za Dragoljuba Simonovića zbog podstrekivanja na paljenje kuće Milana Jovanovića

Autor Jovana Đurović

Izvor VOA

Bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen je u prvostepenom postupku na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekivanja na paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića 12. decembra 2018. u Vrčinu. Na istu kaznu osuđen je i izvršilac Aleskandar Marinković koji je u bekstvu, dok je Vladimir Mihailović kao posrednik osuđen na četiri godine zatvora.

Obrazlažući presudu, sudija Slavko Žugić je rekao da je prošao “trnovit put, jer su sve vreme postojale opstrukcije advokata optuženih od kojih su neki tvrdli i da on sudi po nalogu predsednika Aleksandra Vučića”. U tom momentu, Simonović i njegovi advokati napustili su sudnicu. Do sada nije poznato da li će se žaliti na presudu.

Tužilac Predrag Milovanović, koji je tražio najstrožu kaznu od 8 godina zatvora za Simonovića, najavljuje žalbu, ali se i nada da će pravnosnažna presuda biti “snažna odvraćajuća poruka”.

“Ovo je tek prvo poluvreme i ja sam u nekim segmentima kao tužilac zadovoljan, u nekim nisam. Čini mi se da je ovo jedna mala pobeda institucija i moramo nastavti dalje da se borimo za naše institucije“, kazao je Milovanović nakon izricanja presude.

Jovanović: Presuda “vesnik slobode medija u Srbiji”

Milan Jovanović, koji danas živi sa 24-časovnim policijskim obezbeđenjem u kući koju je jedva obnovio, zadovoljan je presudom.

“I nadam se da je ovo neki vesnik za slobodu medija u Srbiji. Ovaj postupak ko zna kojim bi tokom otišao da nije bio u centru pažnje novinara u Srbiji, Evropi i celom svetu. Žao mi je što mi se ovo dogodilo, prihvatam da budem žrtvta, s tim da vama mlađima sutra bude bolje u vašem radu, da ne morate da strepite za ono što radite i da radite časno i pošteno, kao što ste i dosad radili”, izjavio je Milan Jovanović nakon izricanja presude.

On je dodao da smatra da Simonovića “nije štitla partijska knjižica”, ali da sada treba sačekti odluku drugostepenog suda.

Milan Jovanović se nakon izricanja presude zahvalio svima koji su mu pomogli da obnovi kuću.

“Da nije bilo toga, ja bih verovatno ostao da živim ispod nekog mosta i bio bih beskućnik celog života… Puno vam hvala i želim vam da ovo niko od vas ne doživi, ne bih poželeo ni okrivljenima da dožive ono što smo doživeli ja i moja supruga (Jela Deljanin, prim.nov). Ona je postala srčani bolesnik, leči se na psihijatriji, ona još nijednu noć nije prespavala, šeta, dežura… Ja sada živim i radim pod policijskom zaštitom, imam zaštitu 24 sata i pored njih se osećam dosta bezbedno. Ali, ja bih želeo da niko od vas tu zaštitu nema”.

Postupanje sudije Slavka Žugića, kao i presudu su pozitivno ocenili i predstavnici novinarskih udruženja.

“Ova presuda pokazuje da država kad hoće, onda i može da zaštiti novinare. Sigurno da je ovo poruka za sve nas i treba da budemo jedinstveni i samo tako možemo da se izborimo sa pritiscima i pretnjama”, kazao je predsednik UNS-a Vladimir Radomirović i podsetio da slučaj prebijanja urednika portala Žig info Željka Matorčevića još nije rasvetljen.

“Milan Jovanović i njegov urednik Željko Matorčević su pobednici. Milan Jovanović je pokazao kako treba biti novinar, bez obzira na to što je penzionisani policajac, on je odbraio našu profesiju svojim radom, za razliku od nekih koi su završili škole i postavljaju pitanja po nardužbini”, kaže predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

Sudija nije uzeo u obzir to što je Jovanović novinar

Veran Matić iz Komisije za istraživanje ubistava novinara, pohvalio je postupanje sudije u ovom postupku, ali je istakao da mu je “žao što u presudi nije istaknuto da je Milan Jovanović novinar”.

“Jer to daje težinu ovom slučaju i ozbljnost, jer je obavljanje novinarskog posla od posebnog društvenog značaja i naročito u ovakvim vremenima u kojima je ugroženost bezbednosti novinara povečana i problematizovana u mnogo većem obimu nego što je to do sada bio slučaj”.

Autorke analize o krivično-pravnoj zaštiti novinara i medijskih radnika koju je sprovela Slavko Ćuruvija Fondacija Kruna Savović i Nataša Jovanović ocenile su da je neočekivano i iznenađujuće da sudija nije uzeo u obzir to da je Milan Jovanović novinar.

“Da je akcentovano da je Jovanović novinar, time bi se poslala jaka poruka za dalje”, rekla je Nataša Jovanović, prenosi FoNet.

Prema optužnici, novinaru portala Žig info Milanu Jovanoviću zapaljena je kuća zbog kritičkih tekstova koje je pisao o tadašnjem predsedniku opštine i članu SNS Dragoljubu Simonoviću.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Francuska: Prekinite da ćutite o pedofiliji

Bojković: Verovali smo u bolji život, kako nam bude – biće