in

Srbija 4. u svetu po postotku vakcinisanih. Vučić: Proizvodićemo rusku vakcinu

SRBIJA će uložiti onoliko koliko je potrebno da pokrene domaću proizvodnju ruske vakcine Sputnjik V do kraja godine, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić Rojtersu, rekavši da je postigao “načelni dogovor” sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Očekuje se da će tim ruskih stručnjaka posetiti Srbiju sledeće nedelje kako bi razgovarao o lokalnoj proizvodnji Sputnjika V do kraja godine.

Vučić je rekao da je sa ruskim šefom države Vladimirom Putinom postigao početni dogovor o pokretanju postupka koji je opisao kao „složen i težak”.

Prema Vučićevim rečima, cilj Srbije nije da Sputnjik V proizvodi samo za svoje potrebe, već i za izvoz u zemlje regiona.

„Trenutno nemamo (proizvodne) kapacitete (za Sputnjik V), ali ćemo ih izgraditi. Nije bitno koliko će to koštati, mi ćemo uložiti “, rekao je Vučić.

Srbija četvrta u svetu

Rojters navodi da Srbija, sa više od 530.000 vakcinisanih ili oko 7,5 odsto ukupne populacije, globalno drži četvrtu najvišu stopu imunizacije na 100 ljudi, posle Izraela, Britanije i Sjedinjenih Država.

U okviru državne kampanje vakcinacije, građani Srbije trenutno mogu da biraju između vakcina kompanije Pfizer Inc-BioNTech, kineske Sinopharm ili ruskog Sputnjika V u nacionalnom e-sistemu Ministarstva zdravlja.

Prema poslednjim epidemiološkim podacima, objavljenim u petak, u Srbiji je za 24 sata od posledica koronavirusa umrlo 14 ljudi, a među 11.854 testiranih uzoraka registrovano je još 1968 novih slučajeva.

Trenutno je u bolnici 3987 pacijenata, a na respiratorima 126.

Od početka epidemije testirano je 2.675.996 uzoraka i registrovano 404.668 zaraženih, zvanično je prijavljeno 4.099 smrtnih slučajeva, a stopa smrtnosti je 1,01 odsto.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dnevni horoskop za 6. februar 2021. godine

Bivši general JNA osuđen na 3 godine zatvora kao špijun