in

Popović: Pregovara se o proizvodnji ruske vakcine na Torlaku

Izvor: FoNet

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je proizvodne kapacitete najvećeg ruskog proizvođača vakcine Sputnjik V, i tom prilikom poručio da su počeli zvanični razgovori o proizvodnji te vakcine na teritoriji Srbije.

Popović je, kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, zajedno sa stručnjacima iz Instituta Torlak i Ministarstva zdravlja Srbije održao sastanak sa predstavnikom proizvođača Sputnjika V, generalnim direktorom organizacije Generium Danilom Taljanskim, koji je potvrdio spremnost da se izvrši transfer tehnologija i pomogne u obuci srpskih kadrova za proizvodnju ruske vakcine u Srbiji.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak Vera Stoiljković istakla je da je taj institut spreman da hitno preduzme neophodne korake za uspostavljanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji.

„Tehnologije i okruženje u kojem se proizvodi ova vakcina nama nisu nepoznate, i uverena sam da bi Institut Torlak, uz podršku državnog vrha, zajedno sa ruskim stručnjacima mogao veoma brzo da uspostavi proizvodnju ove vakcine u Srbiji“, istakla je Stoiljković.

Popović je rekao da je sa organizacijom Generium potpisan protokol kojim su definisani dalji koraci ka uspostvljanju zajedničke proizvodnje vakcine Sputnjik V u Srbiji i najavio da će u narednim danima ruski stručnjaci posetiti Srbiju i Institut Torlak kako bi se uverili u kadrovske i tehnološke kapacitete.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rođendan Crnogorskog Portala Vijesti: Poklanjaju 10 Xiaomi pametnih telefona!

Danas je 21 dan, 21. godine, 21. veka