in ,

Objavljeni “Pandora papiri”: Razotkriveno tajno bogatstvo svetskih lidera. Tu je i Milo Đukanović.

Imena oko 35 aktuelnih i bivših lidera, kao i oko 300 zvaničnika poput sudija, ministara, gradonačelnika i vojnih generala nalaze se u spisima offshore kompanija nazvanih Pandora Papers odnosno Pandora papiri.

Tajna bogatstva i poslovanja svetskih lidera, političara i milijardera otkrivena su u jednom od najvećih curenja finansijskih podataka, piše Radio Slobodna Evropa.

Imena oko 35 aktuelnih i bivših lidera, kao i oko 300 zvaničnika poput sudija, ministara, gradonačelnika i vojnih generala nalaze se u spisima offshore kompanija nazvanih Pandora Papers odnosno Pandora papiri. U dokumentima su uključene osobe iz više od 90 zemalja sveta, kao i preko 100 milijardera, ali i slavnih osoba.

Dokumenti koji uključuju emailove, dopise, pružaju redak uvid u tajni svet offshore finansija i otkrivaju finansijske tajne nekih od najbogatijih ljudi sveta.

U dokumentima se, između ostalih spominju poslovanja češkog premijera Andreja Babiša, jordanskog kralja Abdullaha II, ukrajinskog premijera Volodimira Zelenskog, azerbejdžanskog predsednika Ilhama Aliyeva i brojnih drugih.

Pojedine osobe suočavaju se sa optužbama za korupciju, pranje novca i izbegavanje plaćanja poreza.

Ipak, jedno od najvećih otkrića, kako piše BBC, jeste kako su ugledni i bogati legalno osnivali kompanije kako bi tajno kupovali nekretnine u Velikoj Britaniji. Dokumenti otkrivaju vlasnike oko 95.000 offshore kompanija koje stoje iza kupovina.

Više od 600 novinara uključujući novinare BBC-ja, Guardiana, Le Monda, Washington Posta i Nezavisnog konzorcijuma istraživačkih novinara učestvovalo je u analizi 11.9 miliona dokumenata offshore kompanija koje su unajmlivali bogati klijenti kako bi im stvarali offshore strukture.

Carstvo nekretnina kralja Jordana

Među papirima pojavljuje se ime vladara Jordana, kralja Abdullah II koji, prema objavljenim dokumentima, poseduje tajno carstvo nekretnina vrednosti 100 miliona dolara koje se proteže od Malibua i Washingtona do Londona.

Papiri identifikuju mrežu offshore kompanija na Britanskim Devičanskim ostrvima i drugim poreskim oazama koje je Abdulah II bin Al-Husein koristio za kupovinu 15 kuća od kada je preuzeo vlast 1999. godine.

To uključuje tri vile na obali u Malibuu vrednosti 68 miliona dolara i nekretnine u Londonu i Ascotu u Velikoj Britaniji.

Advokati kralja Abdullaha rekli su da je sva imovina kupljena ličnim bogatstvom, koje takođe koristi za finansiranje projekata za građane Jordana.

Rekli su da je uobičajena praksa da ugledni pojedinci kupuju nekretnine putem offshore kompanija zbog privatnosti i sigurnosti.

Zgrada u Londonu na ime sina predsednika Azerbejdžana

Dokumenti takođe pokazuju da je azerbejdžanska vladajuća porodica Aliyev poslednjih godina trgovala nekretninama u vrednosti oko u Velikoj Britaniji sa oko 540 miliona dolara. Jedna od njihovih nekretnina prodana je britanskoj kraljevskoj porodici, koja sada razmatra kako je došlo do toga da plate oko 90 miliona dolara kompaniji koja je delovala kao paravan porodici koja vodi državu koja se rutinski optužuje za korupciju. Alijevi su odbili da komentarišu.

Drugi dokumenti pokazuju kako je porodica Aliyev tajno stekla imovinu u Velikoj Britaniji koristeći offshore kompanije.

Dokumenti pokazuju kako je porodica kupila 17 nekretnina, uključujući i poslovni prostor vrednosti 45 miliona dolara u Londonu za 11-godišnjeg sina predsednika Azerbejdžana, Heydera Aliyeva.

Zgradu u Mayfairu kupila je kompanija koja je bila u vlasništvu porodičnog prijatelja predsednika Ilhama 2009. godine.

Mesec dana kasnije prebačen je na ime njegovog sina Hedyera.

Putinovi saradnici i prijatelji u dokumentima

Ime predsednika Rusije Vladimira Putina, za kojeg SAD sumnjaju da ima tajno bogatstvo, ne pojavljuje se u dosjeima. Ali, pojavljuju se imena njegovih brojih saradnika, uključujući i njegovog najboljeg prijatelja iz detinjstva, pokojnog Petra Kolbina, kojeg su kritičari nazvali “novčanikom” Putinovog bogatstva, kao i ime žene s kojom je ruski lider navodno nekada bio u romantičnoj vezi. Niko nije odgovorio na poziv za komentar.

Predsednik Češke i dvorac na jugu Francuske

Pandora papir takođe preti da će izazvati političke probleme za dva lidera u Evropskoj uniji. Premijer Češke Republike Andrej Babiš suočava se s pitanjem zašto je iskoristio offshore investicionu kompaniju za kupovinu dvorca vrednog 22 miliona dolara na jugu Francuske. I on je odbio da komentariše.

A na Kipru, koji je i sam kontroverzni offshore centar, od predsednika Nicosa Anastasiadesa može se tražiti da objasni zašto je advokatsko društvo koje je osnovao optuženo za skrivanje imovine kontroverznog ruskog milijardera iza imena lažnih vlasnika kompanija. Firma negira bilo kakvo nedelo, dok predsednik Kipra kaže da je prestao igrati aktivnu ulogu u poslovanju nakon što je postao lider opozicije 1997. godine.

Ovo je poslednje u nizu veliko curenje podataka koje pokazuje tajne radnje offshore kompanija, uključujući Panama Papers 2016. i Paradise Papers iz 2017. godine.

U poređenju sa ranije otrivenim finansijskim offshore dokumentima, Pandora papiri su i najobimniji, a novinari uključeni u istraživanje na njemu su radili 18 meseci.

Novinari iz 117 zemalja imali su pristup dokumentima iz 14 kompanija za finansijske usluge u zemljama poput Britanskih Djevičanskih ostrva, Paname, Belizea, Kipra, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Singapura i Švajcarske.

Milo Đukanović na listi

Crnogorska mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) piše kako su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih devičanskih ostrva, Paname i Gibraltara, objavljeno je na njihovom sajtu.

Sin predsednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dvije skrivene kompanije sa kćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

Takođe, ugledni američki list Wašington Post objavio je tekst u kome objašnjava kako su skrivane pare u aferi Pandpra papers, i među onima koji su slali pare u inostranstvo radi skrivanja tragova porekla, nalayi se i ime i slika predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Siniša Mali prema pisanju Krika na listi

Prema pisanju novinara KRIK-a, „Pandorini papiri“ dokazuju da je ministar finansija Srbije Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. Mali je kao vlasnik dve offshore kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime.

Kada su 2015. godine novinari KRIK-a i novinarske mreže OCCRP otkrili da je tada moćni gradonačelnik Beograda Siniša Mali kupio 24 luksuzna stana u bugarskom letovalištu „Sveti Nikola“ na obali Crnog mora, on je bio besan na medije. Novinare KRIK-a optužio je da lažu.

„Ukoliko utvrdite da sam vlasnik bilo kojeg od ovih stanova, svi su vaši. Dobićete ključ istog trenutka“, rekao je novinarima KRIK-a na vanrednoj konferenciji koju je organizovao upravo zbog ovog istraživanja.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

horoskop

Dnevni horoskop za 04. oktobar 2021. godine

Dr Nestorovic

Apokalipsa sada