in

Damjanović: Milo Đukanović vodio politiku „bestidnog dodvoravanja“ Hrvatskoj; nova vlast mora drugačije!

Pokušavajući da se iz „ratnika za mir“ (na razne načine) transformišu u dokazane „filantrope“, najistaknutiji eksponenti bivšeg režima u odnosima sa Hrvatskom u kontinuitetu su iskazivali krajnje udvorništvo i poniznost.

Igor Damjanović

Tako su crnogorski predsednici i premijeri klimali glavom pred hrvatskim kolegama i kada su se pravili „dogovori“ za koja se ne bi moglo reći da su u najboljem interesu naših građana. Mministri su vratove „grejali“ hrvatskim „kockastim“ šalovima i slali oficire da slave „Oluju“. Kao logična posledica tavih praksi pojavile su se i otužne „patrioto-komite“, koje „tancuju“ uz pesme promotera ustaštva – Tompsona i Miroslava Skora.

Ipak, sva ova poniženja nisu mnogo „omekšala“ komšije. O tome svedoči i podatak da je Udruženje Imotski sokolovi obeležilo, kako kažu, 30 godina od početka srpsko-crnogorske agresije na Republiku Hrvatsku!

Analitičar i kolumnista IN4S-a Igor Damjanović podseća da je Milo Đukanović u vreme tzv. „Rata za mir“ kao predsednik Vlade Crne Gore imao neposrednu komandnu odgovornost za sva dejstva Teritorijalne odbrane Crne Gore, koja se potčinjavala njegovom ministru odbrane pukovniku Božidaru Babiću.

„Takođe, veći broj Milovih istaknutih funkcionera učestvali su kao borci na Dubrovačkom ratištu i rezervni oficiri, poput recimo Slobodana Lekovića.

Svoju ratnu prošlost i retoriku koju najbolje perosnifikuje parola da „mrzi šah zbog šahovnice“ Đukanović i njegovo okruženje pokušalo je da opere besramnim dodvoravanjem Hrvatima, koje je vrhunac dostiglo prisustvom naših diplomatskih predstavnika na proslavi Oluje, na kojoj su se isticala ista znamenja HOS-a kao na ovom bilbordu i upućivanjem crnogorskih oficira na školovanje na akademiju u Zagrebu, koja nosi ime zlikovca Franje Tuđmana.

Nova vlada Crne Gore ima ultimativnu obavezu da sa praksom ponižavanja države i bestidnog dodvoravanja Hrvatskoj prestane. Niko normalan u Crnoj Gori ne može biti protiv saradnje i dobrih odnosa sa Hrvatskom, međutim crnogorsko učešće na proslavi Oluje i školovanje pitomaca na akademiji sa Tuđmanovim imenom je nedopustivo i neprihvatljivo.“, zaključio je Damjanović.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nato bombardovanje nisa

Dan kada je „Milosrdni anđeo“ centrom Niša „sejao“ kasetne bombe: Ubijena i trudnica (VIDEO)

Pelješki most

Evropska komisija priprema zakon protiv kineskih…