in ,

Hrvatska: Zatvorenik odbio da izađe ranije iz zatvora, a razlog je JAKO ZANIMLJIV

Želi da radi u zatvoru, ali mu ništa nisu ponudili. Disciplinski nije kažnjavan, prestao je s drogom, kao i sa supstitucijskom terapijom.

Dok većina zatvorenika želi što ranije da napusti zatvorsku ćeliju, zatvorenik V. M. nedavno je odbio takvu mogućnost. No, kada je donesena odluka da u zatvoru ostaje, na tu se odluku žalio!? On zapravo želi da izađe ranije iz zatvora, ali ne želi da o tome odlučuju dvojica sudija iz Slavonskog Broda koji su ga u zatvor i poslali, piše Glas Slavonije.

Nalazi se u pritvoru na izdržavanju jedinstvene kazne zatvora od godinu i po dana zbog pretnje, a iz zatvora treba da izađe 14. juna. Prvostepenim rešenjem Županijski sud u Slavonskom Brodu odbio je predlog za uslovni otpust zatvorenika V. M. kao neosnovan. Protiv tog rešenja zatvorenik se žalio, a u žalbi predlaže Visokom kaznenom sudu da donese odluku “ne zaslužuje li taj uslovni otpust, ili ga zaslužuje”. Drugostepeni sud odbio mu je žalbu kao neosnovanu.

Visoki krivični sud navodi kako je sud u Slavonskom Brodu utvrdio, što ne osporava ni zatvorenik, da nije dao suglasnost da se uslovno otpusti, i da je odbio da prisustvuje sednici veća na kojoj se odlučivalo o njegovom uslovnom otpustu. Naime, u svojoj je izjavi naveo: “Ako mi uslovni otpust bude odobren, ne slažem se s istim da budem pre isteka kazne pušten”. Predlog za uslovni otpust, prema službenoj dužnosti, podneo je upravnik zatvora, a u tom slučaju zatvorenik ima mogućnost da ne pristane na uslovni otpust, što je onda jedan od razloga za odbijanje da ranije iziđe na slobodu.

– S obzirom na to da zatvorenik nije pristao na uslovni otpust, druge okolnosti na koje ukazuje zatvorenik nisu od značaja, pa je prvostupanjski sud pravilno zaključio da u konkretnoj situaciji postoji zakonska smetnja za odobravanje uslovnog otpusta pa je s pravom takav predlog odbio – navodi Visoki krivični sud.

U svojoj žalbi zatvorenik iznosi prigovore na ranija postupanja sudija i sudske odluke na temelju kojih je upućen na izdržavanje kazne zatvora. Tvrdi da je u postupku odlučivanja o uslovnom otpustu učestvovali dvoje sudija koji su u ranijim odlukama povredili zakon. Naveo je kako sumnja u njihov rad, pravičnost i zakonitost odluka koje su doneli pa je zbog toga i zatražio sudsku zaštitu, ali i tvrdi da mu je time povređeno pravo na pravično postupanje. 

Nadalje, navodi da je znao da je samo formalnost da se pojavi na sednici veća i da će odluka biti kakva i jeste – i da se zato nije složio s predlogom za uslovni otpust, a što ne bi učinio da je neko drugi predsedavao tim većem. Smatra da ga treba uslovno otpustiti, jer je ocenjen kao “uspešan” u zatvoru, poštuje sva pravila ponašanja, otac je maloletnog djeteta, a porodica mu živi od socijalne pomoći. Želi da radi u zatvoru, ali mu ništa nisu ponudili. Disciplinski nije kažnjavan, prestao je s drogom, kao i sa supstitucijskom terapijom. Pristaje na uslovni otpust, ali ne od sudija Nenada Vlašića i Mirjane Madunić.

Visoki krivični sud navodi kako nije osnovan prigovor zatvorenika da su njegova prava povređena tako što su mu iste sudije, koji su odlučivali o njegovom uslovnom otpustu, ranije odlučivali o njegovom upućivanju na izdržavanje kazne zatvora. 

Naime, činjenica što je sudija Vlašić kao sudija izvršenja doneo rešenje 21. augusta 2020., a kojim je zatvorenik V. M. upućen na izdržavanje kazne zatvora kao i činjenica što je sutkinja Madunić kao predsednica veća odlučivala o žalbi protiv tog rešenja, a potom su te sudije, Nenad Vlašić kao predsednik vijeća, a Mirjana Madunić kao članica veća, učestvovali u radu veća koje je donelo pobijano rešenje, nisu razlozi za njihovo isključenje od obavljanja sudske dužnosti, jer o uslovnom otpustu odlučuje upravo izvršni sudija.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sabor SPC

BORBA: Sabor razmišlja da odloži izbor Mitropolita zbog prevare Zdravka Krivokapića koji je htio da SPC uvuče u prljavu politiku!

zdravko krivokapic

Otvoreno pismo Кrivokapića: U ime Vlade i Crne Gore zaključiću Ugovor sa SPC; Кao premijer iz naroda radiću po savesti i srcu