in

Karadžić se žali na azbest u britanskom zatvoru

Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić, koji je osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina, požalio se porodici da živi u nezdravim uslovima u zatvoru u Velikoj Britaniji, gde je prebačen ove nedelje, jer tamo ima azbesta i da su mu uskraćena verska prava.

Radovan Karadžić

Karadžićeva ćerka Sonja Jovićević potvrdila je medijima Republike Srpske da je njen otac sada u zatvoru na širem području Sautemptona, nakon što je predsednik MICT-a Carmel Agius ranije ovog meseca odlučio da će Karadžić ostatak svoje doživotne kazne odslužiti u Velikoj Britaniji.

Ona nije imenovala zatvor, ali je rekla da je Karadžić poslat na jug Engleske samo kako bi članovima porodice otežali posetu.

Rekla je da je samo kratko razgovarala sa ocem telefonom i da je “odmah shvatila da će biti problema”.

Uslovi su neprihvatljivi

“Što se tiče fizičkog stanja u kojem je doveden i gde je smešten, to je neprihvatljivo. Ako se tome doda činjenica da je smešten u zgradu punu kancerogenog azbesta, koji je u svetu zabranjen, jasno je u kakvim će uslovima biti “, rekla je ona za agenciju Srna..

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio je Karadžića 2019. na doživotni zatvor, a apelaciono veće povećalo je kaznu od 40 godina zatvora, koja mu je izrečena u prvostepenom postupku.

Proglašen je krivim za najteže ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici i etički progon Bošnjaka i Hrvata, terorisanje Sarajeva i uzimanje mirovnih snaga UN-a za taoce.

Nakon skrivanja više od jedne decenije, uhapšen je u Srbiji 2008. godine i odmah izručen MKSJ-u, a do ove nedelje bio je u pritvorskoj jedinici suda.

Kazna će biti izdržana u Britaniji

Sada je prebačen u UK odlukom sudije Aguisa, nakon što je vlada te zemlje izrazila spremnost da tamo provede ostatak svog života.

Agius je odbacio prigovore Karadžićevih advokata da će mu život biti ugrožen u Velikoj Britaniji, jer veliki broj muslimana služi kazne u tamošnjim zatvorima, pa bi mogli biti osvetoljubivi prema njemu.

Jovićevićeva sada tvrdi da je zapravo najveći problem izolacija njenog oca „od sveta u okruženju koje nije njegova civilizacija, jezik i kultura“ i kako će se baviti religijom u Velikoj Britaniji i pisati stručna i književna dela.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

horoskop

Dnevni horoskop za 29. maj 2021. godine

Voja Žanetić: Kult Sličnosti