in

Poruka i za Beograd: Gradski prevoz u Velikoj Britaniji prelazi potpuno na električna vozila, počinju od Oksforda i Koventrija

Oksford i Koventri će postati prvi gradovi u Velikoj Britaniji koji će svojim autobusima u potpunosti upravljati električnom energijom, jer su pobedili na konkursu Ministarstva saobraćaja za poboljšanje kvaliteta vazduha i smanjenje emisija širom Engleske.

Govoreći o ovoj najavi, gradonačelnik Vest Midlands-a Andi Strit rekao je: „Namera zamene celokupnog voznog parka, kako bi koristili samo električne autobuse u Koventriju nije samo veliko poboljšanje javnog prevoza u gradu, već će takođe pomoći u suočavanju sa klimatskim vanrednim situacijama sa kojima se suočavaju u Vest Midlandsu i širom UK “.

Iznos od 50 miliona funti biće doniran lokalnim autobuskim prevoznicima kako bi kupili nove električne autobuse vredne 75 miliona funti.

Ukupno 19 regiona se prijavilo na konkurs, a kandidati su morali da pokažu postojeće planove za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i poboljšanje kvaliteta vazduha i pokažu kako će se njihovi planovi boriti protiv postojećeg problema kvaliteta vazduha.

U februaru 2020. godine vlada Velike Britanije najavila je pet milijardi funti finansiranja za novu „zlatnu eru“ autobusa i aktivnih putovanja.

Petogodišnji paket investicija planira da podstakne autobuske usluge fokusiranjem na niz prioriteta, a svi su vezani za poboljšanje uslova života i očuvanje prirodne sredine.

„Koventri i Oksford mogli bi uskoro biti na čelu naših planova za novu eru autobuskih usluga, pomažući nam u razvoju zelene transportne mreže budućnosti i podržavajući radna mesta u Velikoj Britaniji.“ rekao je tamošnji Vesić

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Evo šta je Dženifer Lopez rekla na španskom na Bajdenovoj inauguraciji

Lični stavovi Srbija stvorena za „Udbinu decu“