in

Evropska komisija priprema zakon protiv kineskih…

Pelješki most

U Nemačkoj su naročito kontroverzna kineska preuzimanja evropskih kompanija.

Nemački list Zidojče Cajtung (Süddeutsche Zeitung) (SZ) piše da Evropska komisija priprema predloge koji bi evropske kompanije trebalo zaštititi od nepoštene konkurencije iz Kine, a kao jedan primer toga navodi se i Pelješki most, koji sredstvima iz EU fondova grade kineske kompanije.

Evropska komisija predstavila je u sredu zakonodavni projekat čiji je cilj da stvori mogućnost zabrane preuzimanja kompanija iz EU za državne subvencionisane kompanije iz trećih zemalja. Pritom, kompanije podržane državnim novcem takođe bi trebalo da budu isključene iz konkursa za javne ugovore.

Nelojalna konkurencija iz Kine?

U Nemačkoj su naročito kontroverzna kineska preuzimanja evropskih kompanija. Na primer, mnogo je kritika izazvalo nekoliko milijardi teško preuzimanje kompanije “Kuka”, jednog od vodećih proizvođača robota za industriju. Kupac je bila kineska kompanija “Midea”.

Na području javnih ugovora, na primer, činjenica da je kineskom konzorciju dodeljen ugovor za izgradnju važnog mosta u južnoj Hrvatskoj (Pelješkog mosta, op. a.) podstakla je rasprave. Brojne velike evropske kompanije propustile su konkurs, a zatim su se požalile na nelojalnu konkurenciju.

Predlog Komisije posebno predviđa da, pre velikog preuzimanja u budućnosti, strane kompanije moraju da otkriju da li su poslednjih godina primile državne subvencije veće od 50 miliona evra. To bi se, onda, odnosilo na sva preuzimanja kompanija s prometom od 500 miliona evra ili više.

Prilikom prijave za javne ugovore trebalo bi, ubuduće objaviti državne subvencije s ugovorom visine od 250 miliona evra ili više. Takođe, nadzorni organi Evropske komisije za konkurenciju žele da budu u mogućnosti da istraže preuzimanja i dodelu ugovora ispod graničnih vrednosti na ličnu inicijativu.

Da li će predlog biti sproveden na isti način, sada zavisi od vlada država članica Evropske unije i Evropskog parlamenta. O zakonu će raspravljati sledećih meseci, a zatim će morati da se odluči o njegovom usvajanju, navodi SZ.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Igor Damjanovic

Damjanović: Milo Đukanović vodio politiku „bestidnog dodvoravanja“ Hrvatskoj; nova vlast mora drugačije!

princ filip i kraljica elizabeta

Gotovo mesec dana kasnije, otkriven uzrok smrti princa Filipa