in

SZO odobrila upotrebu druge kineske vakcine – Sinovak

vakcinacija dece

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odobrila je hitnu upotrebu vakcine protiv Kovida 19 kineske kompanije “Sinovak” za starije od 18 godina.

SZO je u saopštenju u utorak navela da podaci, koje su podneli eksperti, pokazuju da su dve doze te vakcine sprečile pojavu simptoma kod oko polovine onih koji su je primili.

Takođe je navela da je u istraživanju učestvovalo nekoliko starijih osoba, zbog čega ne može da proceni delotvornost vakcine kod ljudi starijih od 60 godina.

“Uprkos tome, SZO ne preporučuje gornju starosnu granicu za vakcinu”, navodi se u saopštenju i dodaje da podaci prikupljeni iz drugih zemalja koje koriste Sinovak “sugerišu da ta vakcina verovatno štiti starije osobe”.

Odluka Svetske zdravstvene organizacije znači da Sinovak vakcinu mogu da kupe donatori i druge agencije UN za upotrebu u siromašnijim zemljama, uključujući i za Kovaks – program za globalnu distribuciju vakcina protiv Kovida 19.

SZO je prošlog meseca dala zeleno svetlo za upotrebu vakcine kineske kompanije Sinofarm. Takođe je odobrila vakcine kompanija Fajzer-Bajontek, Džonson i Džonson, Moderna i Astra Zeneka.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

air montenegro

Poleteo “Er Montenegro”, prvi komercijalni letovi za Beograd, Banja Luku i Ljubljanu

uragan

Prognozira se još jedna razarajuća sezona uragana na Atlantiku 2021.